R A I L G O E D . N E T                          

Railgoederenvervoer in en om Nederland                                        

 

Wijster 2011

 

29 juni 2011
Een afvaltrein komt aan in Wijster. Er behoren er in 2011 drie te komen per avond: 20.42 uit Apeldoorn, 21.12 uit Noordwijkerhout/Crailoo en om 23.08 uit Haanrade/Maastricht. Het is 20.30; vermoedelijk is het die uit Noordwijkerhout/Crailoo.

Vervoerder is HTRS (tot februari 2011 ACTS), al is dat aan de loc niet te zien. Het is een anonieme G2000-loc. Van de drie G2000-locs van HTRS heeft er maar één een groot logo G2000 op de zijkant: HTRS 1042


De trein rolt direct het terrein van Attero (v/h VAM) op, daarbij nog een viaduct passerend. De vuilcontainers worden hier van de trein gehaald en met vrachtauto's naar o.a. de brandoven vervoerd.

De lijn is tot aan het VAM-terrein geëlektrificeerd.


Voor noodgevallen staat er nog een Moyse-locje in een hoek van het terrein.

29 juni 2011
Op een veldje buiten het vuilafvalbedrijf staat de trots uit het verleden: een tweetal Takkls-wagens. In deze karakteristieke groene VAM-wagens werd jarenlang het afval uit alle windstreken van het land aangevoerd, uit Harlingen, Den Helder en Nijmegen bijvoorbeeld.


De wagens staan op een tunnelconstructie. Ooit waren er drie van deze tunnelsporen. Het afval werd in een bunker naast het spoor gestort door de zijkleppen te openen. Omdat tegenwoordig de ACTS-containers met vrachtauto's van de trein getrokken worden, zijn de tunnelsporen evenals de Takkls-wagens verleden tijd.29 juni 2011
Wie schetst mijn verbazing dat ik treinstel 472 aantref in het veld bij Wijster, Het blijkt "in gebruik" bij een brandweeroefencentrum. Er ligt een stuk spoor, compleet met wissels, overweg met aki en bovenleiding. Kennelijk worden er branden in gesimuleerd. Misschien ook wel kapingen. 1975 was immers een gedenkwaardig jaar voor Wijster.