R A I L G O E D . N E T                          

Railgoederenvervoer in en om Nederland                                        

Almelo Bedrijvenpark Nijhoff


Inleiding
Van Merksteijn International produceert vooral vlechtmatten voor de wapening van beton en voert daarvoor walsdraad aan. Het bedrijf vestigde zich in 1987 op het Bedrijvenpark, direct aan de haven en aan de spoorlijn naar Nijhoff, waar het een losplaats aanlegde. De eerste treinen met walsdraad bereikten Van Merksteijn in 1995 en ze houden met tussenpozen al meer dan 25 jaar stand. In de beginjaren kwamen er wel vijf treinen per week. Tussen 2006 en 2009 zette het bedrijf ook wel eens vlechtmatten op de de retourtrein, maar meestal reden de wagens leeg terug, soms werden ze in Rotterdam door een ander bedrijf herbeladen. De meeste treinen kwamen uit Brandenburg bij Berlijn, soms kwam er een uit Luxemburg of Völklingen. 
In 2016 leek het schip de trein verdrongen te hebben,  maar logistieke problemen leidden ertoe dat aan het eind van het jaar er toch weer treinen reden. In 2017 kwam er voor de eerste keer een andere vervoerder dan DBC (en voorgangers): Captrain reed een walsdraadtrein. In 2018 verscheen IRP in opdracht van Lineas, dat ook eigen locs inzette. In 2020 heeft DBC de bediening heroverd: staaldraadwagens worden in Oberhausen verzameld en dan in een lange trein naar Almelo gereden.

23 februari 2005


Railion 6408 daalt af van de lijn Almelo - Mariënberg naar het Bedrijvenpark Twente bij Almelo.


Het is de tweede rit naar 'beneden'. Bij Van Merksteijn is de vorige lichting wagens al gelost door de portaalkraan.


In 2005 rijdt de loc in een dag verschillende keren naar Van Merksteijn, steeds met een plukje van ongeveer 8 wagens. De lege wagens worden hier aangehaakt...


... en naar emplacement Bedrijvenpark gereden.


Het zijn platte wagens; ze blijven hier achter.


14 juli 2005


Een paar maanden later staat er een setje van vier beladen wagens op de losplaats. De loc is weer terug naar Almelo met wagens van Nijhoff. Een tweede 6400-loc is ondertussen in de weer met een grindtrein op Dollegoor.
De rollen walsdraad zijn smal, er kunnen er twee naast elkaar.


Met drie rollen bovenop komt het totaal op 33.
De weg langs de losplaats is nog vrij toegankelijk.


29 april 2009


7:15 uur. In de nevelige vroege ochtend van deze dag is er een bijzonder vervoer te zien.  DBS-loc 6519 met bundels staaldraad. De bundels worden met elektromagneten aan een kraan (de portaalkraan is verdwenen) gelost. Twee platte wagens en een open wagen met hoge wand. Op het verharde deel van de losplaats staan rollen walsdraad; de bundels worden in het gras gelost.


De kraan heeft een verhoogbare cockpit, zodat in de open bak gekeken kan worden.


Op de voorgrond de boog naar het emplacement; de lijn rechts loopt naar het legerdepot.


08:03 uur. Ook opmerkelijk is de rij van ongeveer 20 wagens met vlechtmatten op het emplacement Bedrijvenpark. Het gebeurt niet vaak dat de wagens die de walsdraadrollen hebben aangevoerd ook voor afvoer van de producten van Van Merksteijn gebruikt wordt.


In gebruik zijn Rs-wagens, vierassige platte wagens met rongen en zonder neerklapbare zijschotten.09.20 uur. Maar daarmee is het nog niet klaar. Op het emplacement, waar de IC Berlijn - Amsterdam juist passeert, staat nog een trein met rollen walsdraad te wachten.


14:46 uur. De vlechtmatten en de voor de bundels staaldraad gebruikte lege wagens zijn opgehaald en een deel van de staalrollentrein is bij Van Merksteijn geplaatst. 


Deze trein bestaat uit Res-wagens, vierassers met rongen en neerklapbare zijschotten.


15:41 Ongelost worden de acht wagens weer weggetrokken, nadat de zeventien bij Nijhoff geloste ballastwagens zijn aangehaakt (zie Nijhoff).


Na aankomst op het emplacement worden de walsdraadwagens omgerangeerd en teruggereden naar Van Merksteijn. Er zijn die dag meer spotters actief.


1 februari 2012


14:52 uur. Losse loc DBS 6411 komt terug van het Bedrijvenpark; westelijke ingang emplacement station Almelo.


15:56 uur. De wagens worden gelost bij Van Merksteijn


16.04 uur. Op emplacement Bedrijvenpark staat ondertussen nog een lading te wachten. Twee rollen passen er in de breedte op; op de lange wagen liggen 35 rollen walsdraad. 


Deze Res-wagens zijn in het bezit van het Duitse (deel van) DBCargo.


16.18 uur. De 6411 komt terug naar het emplacement Bedrijvenpark met de  geloste wagens aan de haak ...


16.23 uur . ...en duwt de resterende (elf) beladen wagens naar Van Merksteijn.17.12 uur. In de ondergaande zon trekt de loc de ongeveer 25 lege wagens richting station Almelo ...


... en beklimt daarbij de helling naar de aansluiting met de spoorlijn naar Mariënberg.


13 augustus 2020


10.17 uur. De walsdraadtrein rijdt op een zonnige dag achter DBC 6416 het Bedrijventerrein op, dat de gemeente inmiddels met een strook wilde bloemen heeft opgefleurd. 


De rollen zijn breder dan enkele jaren geleden, wagenbreed, er passen zo 15 rollen op een Res-wagen, met in dit geval nog 8 er bovenop.


Met dat elektrocutiegevaar zal het hier wel meevallen. De hele trein van ongeveer 25 wagens is in een keer mee naar het bedrijventerrein gebracht. De helft blijft even achter op de stamlijn en past precies tussen twee overwegen.


10.29 uur. De andere helft wordt na omlopen van de loc naar Van Merksteijn geduwd. De walsdraad komt vandaag van ArcelorMittal in Duisburg.11.20 uur. Een foto vanaf de achterzijde van het terrein, waar tegenwoordig flinke hekken omheen staan. Vervoer per schip lijkt niet meer plaats te hebben. 


Met een flinke haak wordt door de inmiddels bekende kraan elke wagen rol voor rol geleegd. Dat gaat in een hoog tempo.


11.49 uur. De loc is ondertussen al met de geloste wagens teruggekomen, heeft daarna het tweede deel naar het emplacement getrokken; is vervolgens omgelopen en duwt nu het tweede deel van de trein naar de losplaats van Van Merksteijn. Omdat deze uit enkel spoor bestaat moet hij wel geduwd worden; de machinist staat met zijn telegrafische bediening op een treeplank van de voorste wagen.


12.57 uur. Het lossen van de trein kost inclusief de ritten van en naar station Almelo in totaal ongeveer drie uur. Met de geloste wagens is de loc hier al weer op weg naar Almelo station...
 

 
...en beklimt hij de helling naar de aansluiting op het hoofspoor.


Daarbij passeert hij een onderstation.


3 november 2020


11.17 uur. Vandaag is DBC 6465 de loc van dienst. Bijzonder is dat er nu twee verschillende typen wagens meegevoerd worden. 


Voor een deel zijn het de bekende Res-wagens met nu 21 (brede) rollen. Daarnaast zijn er wagens van het type Rs-y, zonder zijschotten, maar met zwaardere en hogere rongen. Op de bodem liggen halfronde houten steunen waar de draadrollen precies in passen. 11.44 uur. Op deze dag heeft de machinist besloten de trein in twee delen vanaf het stationsemplacement naar 'beneden' te rijden. Het eerste deel is al op de losplaats bij Van Merksteijn geplaatst. De loc vertrekt met gezwinde spoed terug naar Almelo.


12.57 uur. Mogelijk heeft de machinist in Almelo gepauzeerd, want het tweede deel van de trein komt pas een uur later weer naar beneden; hij is net afgetakt van de Mariënberglijn.


Ook hier zien we een mengeling van Res- en Rs-y-wagens.


13.27 uur. Na aankomst op emplacement Bedrijvenpark, loopt de loc om...


13.37 uur. ...en duwt de wagens naar Van Merksteijn.


13 november 2020


10.20 uur. En weer komt een walsdraadtrein het Bedrijvenpark binnenrijden. Deze machinist heeft een nieuwe rangeervariant verzonnen. Helft twee van de trein blijft op deze plek achter, helft 1 trekt hij naar het emplacement. de loc loopt om, haalt het 2 op, loopt  tegen 1 aan en en rijdt met loc in het midden beide delen vooruit totdat 2 op het emplacement staat en 1 al bijna bij Van Merksteijn is. Helft 2 blijft vervolgens op het emplacement achter als de loc helft 1 naar Van Merksteijn duwt.


Iemand heeft zijn emoties aan de trein toevertrouwd.


10.39 uur. Dit is helft 1 van de trein met de beladen wagens (Res) op weg naar Van Merksteijn, geduwd over een sloot aan de oostzijde van het emplacement Bedrijvenpark. Deze walsdraadrollen komen van Saarstahl, mogelijk uit Saarlouis/Dillingen.


Ook wagens van het type Rs-y zijn weer van de partij.


10.42 uur. En achteraan de loc 6416.

@ laatste veranderingen 2 augustus 2021