R A I L G O E D . N E T                          

Railgoederenvervoer in en om Nederland                                        

 

Bressoux dolimetrein

 

3 februari 2016


15:10 uur
 De dolimetrein heeft al een lange tocht achter de rug als hij in Bressoux aankomt. Veendam - Onnen - Geldermalsen - (zie thema Veendam) - Sittard - Maastricht. Nederlandse dienstregelingen geven als eindpunt Fvs aan, Visé, dat is inderderdaad de grensplaats, maar de treinen stoppen pas in Bressoux,


Op een van de rangeersporen van Bressoux is de "Vlaamse Reus" 6511 van DB Cargo binnengelopen, de loc heeft in Sittard de 1612 afgelost. De kolenwagens links komen uit het Nederlandse Born en zijn een uurtje eerder door een class 66 van Captrain geplaatst in afwachting van verder transport naar Frankrijk. 


Vandaag bestaat de trein uit 22 lege bulkwagens van het type Taoos van Ermewa..
Zeker voor Nederlandse begrippen heeft Bressoux een enorm emplacement. Een lengte van zeker 2x de dolimetrein en naast twee perronsporen liggen er zeker nog 15 rangeersporen.


Door een veelheid aan portalen en een wirwar aan bovenleidingskabels is de trein lastig te fotograferen vanaf het viaduct.


15:50 uur
Na een stop van 40 minuten, waarbij enkele reizigerstreinen en een staalplakkentrein zijn gepasseerd, zet de Nederlandse diesel weer aan voor zijn laatste kilometers naar Luik, waar hij gewisseld zal worden.


Nog net te zien is dat de trein naar het linker doorgaande spoor wisselt. In België rijden treinen nu eenmaal links.


Langzaam verdwijnt de sleep lege wagens in zuidelijke richting uit het oog. Drie maal per week is deze actie in Bressoux te aanschouwen (en drie maal in omgekeerde richting).

>> volg de dolimetrein naar Hermalle