R A I L G O E D . N E T                          

Railgoederenvervoer in en om Nederland                                        

Amsterdam Oostelijke havengebied

@laatste aanvullingen: 9 maart 2019In 1991 werd de laatste spoorlijn in het oostelijke havengebied gesloten. Hierboven staan - in rood - de meeste lijnen aangegeven die er in de loop der jaren gelegen hebben. (zie: artikel historie) De stad is in dit gebied geheel gerenoveerd, maar stadsplanologen hebben veel relicten uit het spoorwegtijdperk in het nieuwe stadsbeeld opgenomen. Op de volgende pagina's vindt u hiervan een impressie.
In juli 2009 ging ik op zoek naar spoorse restanten, en ze waren er. 


IJ-eiland


De Surinamekade. Nog steeds sprake van perron.


Het vroegere spoortracé is goed herkenbaar. Een kraan is achter gebleven als monument.Het voormalig havengebouw met daarnaast restanten van een kraanrail.


Er ligt weer rails op het IJ-land, maar nu voor de tram/
Op de strekdam tussen het IJ-eiland en de (vroegere) Rietlanden (nu Sporenburg) lag ook vroeger een spoorverbinding.Rietlanden en Handelskade/Veemkade


Centraal Station Amsterdam met daarachter het IJ. Rechts van deze foto begint de Handelskade/Veemkade.


Spoorviaduct in de oude Oosterdokskade.


Voormalige en tot appartementen verbouwde pakhuizen aan de Handels-/Veemkade.


Nieuwe Brug met een dwars door de gebouwen aangelegde verbindingsweg naar het IJ-eiland.

 
Australië-gebouw. De fietser rijdt op het terrein van de oude havensporen.

 
Bij de strekdam beginnen de Brazilië-loodsen (foto richting Central Station). Iets verder opligt het vermaarde Lloyd Hotel.


Loyd Hotel.


Achter het Loyd Hotel ligt het Rietlandenpark met een beet je gras, veel verkeerswegen en een kunstwerk. Hier herinnert niets meer aan de "tuin" , het enorme rangeerterrein dat een eeuw lang dit gebied domineerde.Doklaan


Over het Entrepotdok ligt nog de brug die emplacement Doklaan (nu deels parkeerplaats voor Artis) met de Rietlanden verbond.

 

 
Aan het Entrepotdok zijn de antieke gebouwen van het ellenlange Rijksdepot behouden gebleven, althans de gevels, inclusief een authentieke havenkraan; ook hier hebben havensporen gelegen.Cruquiusweg


De oude veeverlading aan de Cruquiusweg bij de veemarkt/abattoir is in het moderne straatbeeld geïntegreerd.Al is het dan geen veewagen, de platte wagen van NS geeft wel een bijzonder cachet aan de buurt.De vroegere entree van de veemarkt heeft zijn monumentale uitstraling behouden.En uiteindelijk vinden we aan het eind van de Cruquiusweg op een bedrijfsterrein een stuk authentiek spoor, het enige in de hele oostelijke havenzone.