R A I L G O E D . N E T                          

Railgoederenvervoer in en om Nederland                                        

 

Railgoederenvervoer Deventer

 

foto: Daniel Friederichs.

 

De stad Deventer heeft een omvangrijk railgoederenvervoer gekend. Daar is alleen niets meer van over. Het begon in 1891 met een spoortje aan de Handelskade. In1925 kwam een nieuwe haven met een uitgebreid industriespoor in dienst. Het zou blijven groeien tot ver in de jaren zestig. Bedrijven als Noury & Van der Lande (graan), Nefit (fittingen, verwarming), de gasfabriek, Thomassen & Drijver (blik) en vele andere zorgden voor enorme aantallen goederenwagens in de straten van Deventer, met als hoogtepunt bijna 7000 wagens in 1957 èn in 1969, bijna 30 per werkdag.
Een van de laatste bedrijfsaanluitingen in Deventer was voor de VAM in 1972. Sedertdien werden er werkdagelijks tussen de zes en tien wagens afval afgevoerd. De VAM-trein bleef, waar andere bedrijven hun spoorvervoer beëindigden, maar toen op 9 mei 2003 de laatste afvaltrein reed, kon daarna het gehele Industriespoor worden opgedoekt.
De geschiedenis is door Arno Dijkhof prachtig beschreven in het boek Deventer Industriespoor 1925 - 2003 (Uitg. Stichting Industrieel Erfgoed Deventer, 2015)

Hier in railgoed.net volgt een fotoserie van het VAM-vervoer in Deventer in 1990.

 

 @ laatste wijzigingen 9 juni 2016