R A I L G O E D . N E T                             

Railgoederenvervoer in en om Nederland                                                  

Rotterdam Waalhaven Oost infrafoto

@laatste wijzigingen: 2 oktober 2019

Bron: google maps en Sporenplan.nl
Het sporenplan in 2019.

Toelichting
Tegen alle verwachtingen in blijft het railvervoer in het oostelijk deel van de Waalhaven  leven. Het aantal bedrijven met een spooraansluiting is teruggelopen tot vier; vijftien jaar geleden waren het er nog acht en vijftien jaar daarvoor nog veel meer. Bloktreinen vertrekken er niet meer. Het gaat om losse of groepen wagens met vooral metalen, die naar het emplacement Waalhaven Zuid gereden worden en vandaar via de buurtgoederentrein naar Kijfhoek in het UC-netwerk van DBC belanden. De vier bedrijven leveren lang niet elke dag, er zijn dagen dat er helemaal geen vervoer is in de 'oost'. Je moet geluk hebben om er een trein te treffen.infra emplacement Waalhaven Oost

20 februari 2007
Overzicht (ri. Waalhaven Zuid) van het zessporige emplacement Waalhaven Oost (Who) aan de bijna gelijknamige straat Waalhaven Oostzijde. Achter de geluidswal links ligt de woonwijk Charlois.

20 februari 2007
Blik op de noordelijke wisselstraat. Veel treinen komen er niet; het is een welkome hondenuitlaatplaats.


20 februari 2007
Voor de aftakking naar Steinweg (zie verderop) achtte men een modern voetbediend wissel (zoals er in de verte vier te zien zijn) blijkbaar te duur.

2 april 2011
De situatie iets verderop is vijf jaar later onveranderd.

2 april 2011
Weer iets verderop is het pompwissel goed te zien. Linksaf loopt de lijn naar Steinweg, rechtdoor gaat het o.a. naar Waalkade Noordzijde.

2 april 2011
Terugkijkend naar het zuiden kunnen we zien dat het emplacement gebruikt wordt voor het opstellen van lege containerdraagwagens. Indien ze nodig zijn kunnen ze in een paar minuten naar de containerterminal gebracht worden.

2 juli 2007
Ook in 2007 stond het al vol met reservematerieel...

2 juli 2007
...zoals deze vierassige containerdraagwagen type Sgns...

2 juli 2007
... en deze rongenwagens bestemd voor vervoer van metalen palen of plakken ...

2 juli 2007
... wagens van het type Rs, in beheer bij de SBB, de Zwitserse Spoorwegen.


infra Pannerdenstraat Steinweg

20 februari 2007
Op Pier 2 waren twee aansluitingen: in de Pannerdenweg en in de Nijmegenweg.  De laatste (zo'n 50 m verderop) is al geruimd als ik in 2007 de Waalhaven voor het eerst bezoek. Het raccordement Pannerdenweg takt bij het traditionele wissel met het nummer 26 af van het buitenste spoor van Who.

20 februari 2007
Zoals alle aansluitingen in de 'oost' kruist ook deze het fietspad en de verkeersweg Waalhaven Oostzijde.

2 juli 2007
Hoewel de (handbediende) overweginstallatie nog intact lijkt, spreekt de toestand van de baan boekdelen. (foto: terugkijkend naar Who)

13 jui 2009
Het ziet er niet naar uit dat twee jaar na de vorige foto er nog een trein gereden heeft. 

20 februari 2007
De spoorpoort stemt eveneens weinig hoopvol.

2 juli 2007
Een paar maanden later staan er werkloze overweglichten achter de spoorpoort op het verlaten en omheinde terrein. Het begin van de afbraak?

2 juli 2007
De spoorlijn verlaat het omheinde terrein en komt op de openbare weg die heringericht wordt. Nieuwe groefrails liggen door een nieuw pleintje en een zojuist aangelegd fietspad. Een prachtig straatspoor. Nieuwe hoop of weggegooid geld? De hekken verderop belemmeren wel de doorgang en de kasseien steken in elk geval te hoog boven de rails uit; niet best voor de wielen.

2 juli 2007
Tussen Smit en Stork ligt zelfs nog een omloopspoor, al zijn de groeven dichtgeslibt. Aan het eind van de lijn ligt achter de voor het bedrijf kenmerkende groene omheining Steinweg, dat hier nog het langst railvervoer gehad heeft.
Het raccordement aan de Pannerdenstraat had op het moment van deze foto's duidelijk zijn langste tijd gehad.

We weten dat de laatste trein naar Steinweg in de Pannerdenweg in 2003 gereden heeft. De vernieuwing in 2007 is dus weggegooid geld geweest. Op enkele verdwaalde stukjes rail na is er in 2019 van het hele raccordement, inclusief het aansluitende wissel en zelfs het in 2007 herlegde spoor niets meer terug te vinden. Het eerste omheinde stuk is een nette parkeerplaats geworden, de (meeste) bedrijfsgebouwen zijn gebleven.


infra Dodewaardstraat Steinweg 

20 februari 2007
We komen bij Pier 1, waar aan de Dodewaardstraat en de Kesterenstraat in 2007 nog drie spooraansluitingen liggen. De aftakking van Who op de foto loopt naar Steinweg Dodewaardstraat.

2 juli 2007
De aansluiting kruist de straten Waalhaven Oostzijde en Lentstraat (foto richting Who). Het spoor is nog onlangs bereden.

2 juli 2007
De spoorpoort van Steinweg, dat zichtbaar niet van pottenkijkers houdt.

2 juli 2007
Maar vanaf de zijkant is de kade goed te zien: er liggen stapels metalen. Helaas is er op deze dag geen spooractiviteit.

13 juli 2009
Twee jaar later is de grootste verandering dat er een kraan bijgekomen is. Het spoor lijkt al weer enige tijd niet meer bereden.

In 2019 maakt deze locatie van Steinweg nog steeds zo nu en dan gebuik van het spoor. Steinweg adverteert op haar site met mogelijkheden van railvervoer.


infra Rhenus Logistics B.V. Kesterenstraat

20 februari 2007
De aftakking van Who naar Rhenus. Geen pompwissel, maar wel regelmatig gebruik. Het gebouw op de foto is ondertussen afgebroken.

13 juli 2009
De derde overweg in de Waalhaven Oostzijde. Het spoor verdwijnt in een soort binnenplaats achter een gebouw.

2 juli 2007
Blik vanachter dat gebouw in de richting van de Waalhaven Oostzijde. Het spoor dat hier de Kesterenstraat kruist, is vrij onlangs nog vernieuwd, zo lijkt het.

2 juli 2007
Ofschoon het bord anders doet vermoeden, is dit de (verderop tweesporige) aansluiting van Rhenus, dat aan het eind van de straat ligt. Deze binnenplaats is inmiddels niet meer toegankelijk doordat de poort naar voren is geplaatst.

Niet dagelijks maar wel met enige regelmaat verzendt of ontvangt Rhenus in 2019 goederen per trein. 


infra Klapwijk Rapide

20 februari 2007
De vierde aftakking op Who loopt vlak voor een oudijzerhandel langs. Terwijl het hier nooit druk is geweest staat er wel weer een pompwissel, hoe onlogisch! Het mechaniek is overigens onklaar, het wissel ligt geklemd. De oudijzerhandel inclusief de opstallen heeft ergens voor 2019 het veld geruimd.

2 juli 2007
Zowel het spoor als de poort zien er onverzorgd uit. Dat is geen wonder: Klapwijk is in 2006 failliet gegaan. 

13 juli 2009
Twee jaar later ligt het spoor er nog steeds, maar daar is alles mee gezegd.

13 juli 2009

13 juli 2009

2 juli 2007
De trieste aanblik van de kade van Klaprijk Rapide na het faillissement.

Het spoortje en de bedrijfsgebouwen van Klapwijk zijn na het faillissement door Rhenus ingelijfd. Omdat Rhenus al een spooraansluiting had, is die van Klapwijk niet meer gebruikt en in de periode tot 2019 opgebroken.


infra Rotterdams Havenbedrijf kadezijde

20 februari 2007
De  5e en 6e aftakking van af Who. Vroeger liep het spoor hier (verder naar rechts) door naar de Sluisjesdijk (opgebroken in 1996). Links gaat het naar het kadespoor van (o.a.) het Rotterdams Haven Bedrijf, rechts naar de Waalhaven Noordzijde.

2 juli 2007
Het kadespoor is al enige tijd onbereden.

8 oktober 2007
De kade van het Rotterdams Haven Bedrijf en achteraan Metaal Transport.

13 juli 2009
Het is twee jaar later, maar veel treinen zijn er zo te zien niet geweest.

Het kadespoor is in elk geval tot 2016 gebruikt. Of het daarna nog bereden is, wordt niet gemeld.Infra Metaaltransport Waalhaven Noordzijde

2 juli 2007 
Het spoor rondt het gebouw van het RHB en dan ligt daar meer dan een kilometer lang straatspoor naast de Waalkade Noordzijde.

13 juli 2009
Verderop was een omloopspoor, maar tussen 2007 en 2009 is een van beide sporen afgesloten. De boog naar rechts is dus het enige berijdbare spoor.

13 juli 2009
In de verte de overweg in de Waalhaven Oostzijde. Het spoor toont aan dat er nog zeer onlangs railvervoer is geweest.

20 februari 2007
Ook op deze foto, die ongeveer halverwege de Waalkade Noordzijde gemaakt is,  is het spoor recentelijk bereden.

20 februari 2007
Het stootjuk aan het eind van de lijn naar Metaal Transport valt van ellende uit elkaar. Vroeger liep het spoor nog verder door.

Metaal Transport verzendt ook in 2019 nog met enige regelmaat wagens met metalen.


infra Nederlands Transport Bedrijf

20 februari 2007
Nu een houtopslag, ooit de NTB, waar dagelijks twee treinen kunstmest binnenliepen en in schepen gelost werden. Het feest was in 1994 al over. De sporen zijn nu door gras gemarkeerd. 1176