R A I L G O E D . N E T                          

Railgoederenvervoer in en om Nederland                                        

Amsterdam Westhaven 

KCT

Koopman Car Terminal (v/h Nissan)

Nissan opende in 1985 in het Westhavengebied een groot distributiekantoor voor per schip aangevoerde auto's en onderdelen naar alle delen van het Europese continent. Op het terrein kwam een spoorlijn van 305 meter, vanwaar sinds 1995 auto's op transport gezet werden. In 2003 nam Koopman de terminal over, er kwamen andere auto's bij, maar buurman Nissan bleef de grootste aanbieder. Het spoorbedrijf ontwikkelde zich voorspoedig:
1998: grote aantallen auto's per trein naar Hamburg, Oostenrijk en Magdeburg, deels via het uc-netwerk, deels in wel drie bloktreinen per week;
2002: einde bloktreinen; uc-bediening blijft;
2008: vele wagens per dag, en weer verschillende bloktreinen per maand;
2009: crisis, geen dagelijkse bediening van de terminal meer;
2010: regelmatige afvoer hersteld; twee bloktreinen per week met Nissans naar Oostenrijk en Roemenië;
2011: bijna dagelijks uc-wagens; plus ong. twee bloktreinen per week;
2012: tot juli ongeveer tweemaal per week 12 wagens bestemd voor Steindorf in Oostenrijk; in augustus wordt de hegemonie van Railion/DBS doorbroken: RTB rijdt een bloktrein per week.
2012: al in september neemt LOCON de bloktreinen over; het rangeerwerk wordt door RRF verzorgd;
2013: LOCON houdt het een jaar vol en rijdt in september de laatste sleep Nissans naar Oostenrijk;
2014: in augustus probeert RTB het opnieuw, een bloktrein naar Schwertberg in Oostenrijk; de teller blijft op twee staan.
2015: de laatste poging: in de zomer rijdt RTB nog enkele bloktreinen, aan het eind van dat jaar nog een.

Daarmee lijkt de Car Terminal definitief gedag gezegd te hebben tegen het railvervoer, en dat, terwijl de enorme terminal anno 2018 bomvol staat met auto's en de autoverkoopcijfers alsmaar stijgen.

 

28 december 2005


In 2005 reden er vanaf Koopman Car Terminal regelmatig bloktreinen naar alle delen van Europa. Hier rangeert Railion 6450 rond 16:00 uur met een bloktrein van 20 lege wagens van het type Laekks op het Hornwegemplacement.De trein "driehoekt" naar de terminal. Hij trekt hier vanaf het Hornwegemplacement vooruit over de overweg in de Maltaweg om iets verderop via de zuidelijke poot van de hier aanwezige sporendriehoek opnieuw de Maltaweg over te steken, maar dan achteruit rijdend.


Langs de Maltaweg hobbelt de trein telegrafisch bestuurd naar Koopman...


... voorbij het wissel naar de Corsicaweg.

 
Het spoor heeft een dusdanige lengte dat de loc niet meer binnen de spoorpoort past. De wagens zijn losgekoppeld, de machinist stuurt zijn loc terug naar het emplacement.

 

29 juli 2009

 

Ook midden in de zomer van 2009 staat een met Nissans vol beladen bloktrein in de ochtend klaar voor verzending. Hij zal in de middag worden opgehaald en waarschijnlijk naar Oostenrijk gereden worden. Het is bijzonder dat we een trein aantreffen, in dit jaar is het autotansport namelijk sterk afgenomen.
Het spoor naar de Corsicaweg is afgesloten. (lees meer bij infrastructuur).


 

30 juli 2009


Een dag later, om 17:30 nadert DBS-loc 6449 de poort van de Koopman Car Terminal, waar achteraan op het terrein één schamele met tien Nissans beladen wagen wordt opgepikt.


De trein valt in het niet tegen de achtergrond van het immense schip in de haven. De Minerva Ellie staat te boek als tankschip voor ruwe olie.


De schoorstenen zijn van de Nuon Centrale in de Westhaven.


De autotransportwagen wordt op het Hornwegemplacement gekoppeld aan de overige unit-cargowagens, die aan het eind van de middag naar het basisemplacement Westhaven en aan het eind van de avond naar Kijfhoek gereden worden en van daaraf verder.

 

25 mei 2011


Op deze dag staan er ook weer enkele beladen wagens te wachten op afvoer.

 

26 oktober 2011


Hier staat weer een bloktrein te wachten. 
Het waren hoogtijdagen in 2011 en 2012, maar in de jaren erna verdween het railvervoer langzaam maar wel zeker.
De spoorpoort is sinds 2016 niet meer geopend.

 

 Laatste aanvullingen 5 april 2018