R A I L G O E D . N E T                          

Railgoederenvervoer in en om Nederland                                        

Amsterdam Westhaven 
Cotterell

30 juli 2009


In de vroege ochtend van 29 juli 2009 staan er drie cacaowagens onder het laadgebouwtje aan de Vlothavenkade bij Cotterell. Twee ervan zullen in de middag worden opgehaald. Er worden hier ook met enige regelmaat schuifwandwagens gesignaleerd waarin met een heftruck pallets met zakken cacaobonen (zie links op de foto) geladen worden. 


Wat nu volgt is een fotoreportage van de bediening in de middag van 30 juli 2009.
Loc 6449 van Railion/BDS is geduwd met een lege cacaowagen de Vlothavenweg ingereden en heeft die wagen op de stamlijn achtergelaten. Daarna is hij de kade opgereden; hier komt hij met een beladen wagen naar buiten door de spoorpoort van (o.a.) Cotterell.De wagen, speciaal bestemd voor het vervoer van losgestorte cacaobonen is er een van het type Tagnpps. Een hele mond vol. Die letters staan voor: T = wagon met opengaand dak; a = 4 assen; g = "graanwagon"; n = laadvermogen > 60 ton; pp = axiaal zelflossend en onderlossend; s = maximaal 100 km/h. Een Tagnpps is dus eigenlijk een bulkwagen voor vervoer van granen, suiker e.d. De bruine sticker geeft aan dat deze wagen specifiek voor cacao bestemd is.


Terug op de stamlijn wordt de achtergelaten lege wagen aangehaakt en naar Cotterell geduwd.Opnieuw door de spoorpoort, achteruit rijdend.


Het is een prachtig kleinschalig vervoer tegen een indrukwekkende achtergrond van haveninstallaties en schepen. De lege wagen blijft op de kade achter.


Het einde van het verhaal is dat de loc voor de vierde keer de poort passeert en met de beladen wagen doortuft naar het basisemplacement, waar deze in de uc naar Kijfhoek geplaatst wordt. Vanuit Kijfhoek gaat hij mee met de uc naar Köln Gremberg en vandaar door naar Zwitserland.


Na 2009 worden er nog regelmatig bulkwagens geplaatst met bestemming Zwitserland en eenmaal per maand een dichte wagen naar Wil, eveneens in Zwitserland. In de zomer van 2015 ziet de kade de laatste dichte wagen vertrekken. Het vervoer van zakken cacao wordt overgeheveld naar VCK aan de Radarweg (zie verderop)
Cotterel heeft de loodsen inmiddels overgedaan aan Igma, dat er veevoerder in opslaat.