R A I L G O E D . N E T                          

Railgoederenvervoer in en om Nederland                                        

Vlaardingen buurtgoederentrein 2007

25 oktober 2007


In 2007 komt er in Vlaardingen nog dagelijks een buurtgoederentrein. Deze bedient het kalkslurrybedrijf Imerys en de oliehandelaar Vopak. 

Twee witte knikketelwagens voor kalkslurryvervoer van Imerys staan - weggedrukt in de struiken - sinds 23 oktober op het emplacement van  Vlaardingen te wachten. Waarschijnlijk zijn op 24 oktober daar drie bruine ketelwagens aan toegevoegd.

25 oktober 9:00 uur De dagelijkse buurtgoederentrein arriveert in Vlaardingen met twee ketelwagens voor Vopak. (geen foto). Deze blijven op het emplacement achter. Eerst staat de bediening van Imerys op de rol. Omdat de loc niet kan omlopen moet de heenrit geduwd plaats vinden.

Vijf kalkslurrywagens worden geduwd over de Delftlandsedijk naar de Vulcaanhaven gebracht. 


09:10 uur. Loc 6428 van Railion duwt de trein de drukke Vulcaanweg over richting Imerys.

Het spoor naar Imerys loopt tussen de windschermen door van de pas nieuwe Norfolkterminal. Linksboven ligt een kopspoor dat gebruikt wordt om terug te kunnen steken naar Vopak over het spoor rechtsonder.

Al rangerend over de terminal - tussen de vele opgestelde vrachtauto's door - worden de vijf lege wagens geplaatst en eenzelfde aantal beladen wagens aangehaakt. 

09:30 uur. Vertrek richting station Vlaardingen met vijf beladen kalkslurrywagens.

09:50 uur. De slurrywagens blijven achter op het stationsemplacement en met de een uur eerder aangevoerde twee ketelwagens vertrekt de 6428 opnieuw naar de Vulcaanhaven. Nu getrokken, hij moet namelijk terugsteken naar Vopak en ook daar is geen omloopmogelijkheid.

Vopak heeft een tweesporige opstelplaats aan de achterkant en een tweesporig laadspoor aan de voorkant. De twee lege wagens worden op de opstelplaats neergezet.

Vijf beladen wagens gaan mee.


Dan wordt er teruggestoken naar het laadspoor, waar nog vier beladen wagens aangehaakt worden.

De spoor- en verkeerspoort van Vopak.

De wagens vormen een allegaartje van typen en verhuurders, zoals deze Ermewa-ketelwagen. Vopak verzendt plantaardige vetten en oliën naar o.a. Oostenrijk en Hongarije.

De trein van negen wagens vertrekt, en moet daarvoor eerst het kopspoor langs de Norfolkterminal oprijden, De mannen hebben er zichtbaar plezier in.

10:30 uur Vanaf het kopspoor aan de Vulcaanweg gaat het geduwd terug naar Vlaardingen, waar gecombineerd zal worden met de wagens van Imerys.

10:59 uur. Een uur vóór de officiële vertrektijd verlaat trein 55032 Vlaardingen. Vijf wagens kalkslurry van Imerys en negen wagens plantaardige olie van Vopak zal loc 6428 een half uur later op Kijfhoek afleveren.

De hele operatie in Vlaardingen heeft twee uur geduurd.