R A I L G O E D . N E T                          

Railgoederenvervoer in en om Nederland                                        

 

Vlaardingen stamlijn oost  infrafoto


23 oktober 2007
De oostelijke stamlijn takt direct achter de brug over de Vlaardingervaart af van het hoofdspoor naar Rotterdam (dat rechts op de foto ligt) . Evenals de westelijke stamlijn moet het de Delflandsedijk over en daalt dan af tot het niveau van de Vulcaanstraat.


23 december 2010
De sneeuwlaag verraadt dat er vandaag geen spoorvervoer geweest is. Zelfs de poort in het Prorailhek, die altijd open staat is voor de feestdagen gesloten.


23 oktober 2007
Na een met knipperlichte beveiligde overweg in de Vulcaanweg bereikt het spoor een Engels wissel: rechtdoor gaat het naar Imerys, links naar een kopspoor en rechts terug naar Vopak. Bij beide bedrijven is in 2007 (nog) regelmatig vervoer.


23 december 2010
Het Engels wissel is verborgen, dat is het probleem niet, maar de toegang tot Imerys is versperd. Helaas is dat ook geen probleem meer, omdat Imerys in 2008 zijn spoorvervoer heeft beëindigd.  


Bron Google Earth 2010
Beeldmateriaal van vóór 2007. De sporen bij Imerys. Het kadespoor wordt niet gebruikt. Op het tweede spoor staan zes ketelwagens opgesteld.


Bron Google Earth 2017
Beeldmateriaal van 2013. Opmerkelijk op de Google-beelden is dat de infrastructuur van het spoorbedrijf van Imerys binnen het geheel van de de DFDS-terminal (v/h Norfolkterminal) niet is verdwenen. Als je de foto vergroot, is het volgende te zien: 1 de spoorpoort, 2 het kadespoor, 3 het tweede spoor en nog opmerkelijker: bij 4, de Windhoff rangeerrobot die na 2008 geen dienst meer heeft gedaan! Meer info  over die Windhoff, zie: http://www.industriespoor.nl/OudNieuws13.htm#WindhoffIVlaardingen  (op die pagina ongeveer 10 foto's naar beneden doorscrollen).

30 oktober 2010
De rangeerrobot van Imereys op de kade. (foto M. Schoonhoven)

25 september 2012
De rangeerrobot van Imereys staat werkloos aan de straatkant in een hoekje van het kadeterrein.(foto: M. Schoonhoven)


23 maart 2011
Het tweede bedrijf met spoorvervoer is Vopak. Deze weg staat haaks op de Vulcaanweg, maar heet eveneens Vulcaanweg. De drukke toegangsweg naar de terminal kruist het spoor. Ook alle vrachtauto's naar Vopak persen zich door deze smalle straat. Vanwege de grote drukte, de onoverzichtelijke verkeerssituatie en de haast van de vrachwagenchauffeurs is dit niet de meest veilige route voor de machinisten.


23 december 2010
Vandaag neemt er geen trein deel aan de verkeersdrukte.


23 oktober 2007
Rechtdoor gaat het naar het binnenterrein van Vopak, rechtsaf naar de opstelplaats. Ruimtegebrek leidt tot gevaarlijke situaties. De wisselstoel staat binnen het wegprofiel en het afbuigende spoor scheert langs de hoek van het gebouw rechts.


22 december 2015
In de loop van 2015 wordt de opstelplaats vernieuwd en van een los-/laadinstallatie voorzien. Het centrale spoor naar de los-/laadinstallatie bij het afdakje, waar afwisselend treinen en vrachtauto's beladen werden, is nu voor de trein gebarricadeerd. Niet bekend is of de afsluiting definitief is.


22 december 2015
De losplaats op het binnenterrein. Wissel naar de los-/laadinstallatie en omloopspoor.


23 oktober 2007 Zoals gemeld is er in 2007 op het achterterrein een tweesporige opstelplaats.


Bron: Google Earth 2010
Beeldmateriaal van vóór 2010. Op de opstelsporen links staan vier ketelwagens. Bij het laadstation rechts (afdakje) zijn op het moment dat de foto gemaakt werd, alleen vrachtauto's actief. 


Bron: Google Earth 2017
Beeldmateriaal van midden 2013. Er is even geen spoorvervoer. Bij de laadplaats zijn weer alleen vrachtwagens te zien. Als je de foto vergroot, kun je zien dat er gewerkt wordt aan een derde spoor op de opstelplaats. De aansluiting naar de Vulcaanweg ontbreekt nog.


22 december 2015
De opstelplaats is gereed. Er is een moderne laad-/losinstallatie verrezen en er is veel ruimte gecreëerd voor het derde spoor. Er moeten opslagtanks gesloopt zijn.
Het laad-/losstation is in oktober 2015 geopend en het heeft een capaciteit van drie treinen per dag.


22 december 2015
De wagens worden door de installatie gerangeerd door een anonieme industrieloc.

Omdat Vopak eigenlijk uitsluitend spotververvoer kent, zijn er geen vaste dienstregelingen. Voor een treinspotter betekent dat vaak even langsrijden en hopen op succes. Een statisch beeld van een rijtje ketelwagens bij de nieuwe laad-/losinrichting is dan niet meer dan een schrale troost.


30 december 2015
Weer geen aan-/afvoertrein, zelfs geen opgestelde ketelwagens. Het voordeel is wel dat de laad-losinstallatie nu goed in beeld gebracht kan worden.


20 april 2016
Weer een poging, een aan-/afvoertrein te spotten, maar helaas.
De spoorpoort van Vopak is geëvoleerd van een obscuur achterstraatje tot een representatieve entree, Poort 4 genaamd. Zelfs de sporen zijn genummerd. Sporen 3 en 4 zijn weliswaar vernieuwd, maar liggen nog exact op dezelfdeplaats als vroeger. Spoor 5 is nieuw, inclusief de bijbehorende poort


20 april 2016
Zo te zien kunnen er 16 wagens tegelijk beladen/gelost worden op spoor 5 en 4.


20 april 2016
De ruimtes waren al krap, maar ten behoeve van de aansluiting van  spoor 5 is in de bocht van de Vulcaanweg nog een nieuw wissel geplaatst.


05 januari 2017
De Vopak-rangeerloc staat in de felle winterzon te pronken op zijn vaste parkeerplek, het kopspoor 3. Een aan-/afvoertrein is opnieuw in geen velden of wegen te bekennen.
De loc, een Gmeinder type B25D (bwjr 1981) is in september 2015 in dienst gesteld.


25 maart 2017
Het wordt saai, maar ook op deze dag biedt Vopak niet meer dan het beeld dat we al verscheidene keren hebben gezien.


25 maart 2017


25 maart 2017
Tegen het eind van deze middag zal het uiteindelijk toch lukken de afvoertrein op foto vast te leggen.  (zie "treinfoto"). 


25 maart 2017 Nog zes dagen en dan wordt de Hoekse lijn gesloten ten behoeve van de ombouw tot metrolijn. De voorbereidingen voor de bouwwerkzaamheden rond station Vlaardingen Oost zijn al gestart. (Foto richting Rotterdam) Tot hier zal de metrolijn ook geschikt zijn voor goederenvervoer.  Rechts op deze foto moet over een half jaar een tweesporig goederenemplacement liggen.


25 maart 2017 Ook langs de afrit van de Delflandsedijk naar de Vulcaanweg zijn de rails voor het nieuwe emplacement al afgeleverd. Het emplacement dat op de foto rechts op de dijk zal komen, zal Vulcaanhaven gaan heten. 


Hoe wordt emplacement Vulcaanhaven straks bereikt?

Van het oude dubbelspoor vanaf Schiedam blijft er één spoor over als aansluiting naar de metrolijn, en wel naar het meest zuidelijke spoor hiervan. De goederentrein rijdt tot Vlaardingen feitelijk 'verkeerd spoor'. Bij het nieuwe station Schiedam Nieuwland komt een strengelspoor, waardoor de goederentrein (die breder is dan een metrostel) een halve meter verder van het perron rijdt. Daarna gaat het dan weer over de (linker) baan van de metro. Door station Vlaardingen Oost ligt dan weer een strengelspoor, dat na het station direct aftakt naar het nieuwe eplacement, dat eindigt voor de brug over de Vlaardingervaart/Oude Haven. Goederentreinen kunnen zodoende Vlaardingen Centrum niet meer bereiken. De terugweg gaat over hetzelfde spoor. Je zou kortweg kunnen zeggen dat er straks tussen Schiedam en Vlaardingen een eensporige ongeëlektrificeerde goederenlijn ligt, die dan vanwege ruimtegebrek wel wat verweven is met de metrolijn.

Het filmpje hieronder geeft een mooi beeld van zo'n strengelspoor. De kijker zit in de metro die in Vlaardingen Centraal start. Aan de rechterkant van het spoor zie je het emplacement Vulcaanhaven en (een klein stukje) van de oude lijn die afdaalt naar de Vulcaanhaven. https://www.youtube.com/watch?v=iLTEC1Udmrg

Voor wie de ombouw van de Hoekse Lijn wil volgen, kijk hier:  http://hoekselijn.mrdh.nl

De planning is dat op 1 september 2017 de metro rijdt. Of dat ook voor de eerste ketelwagentrein naar Vopak geldt staat nog nergens vermeld.

stand 16 april 2017