R A I L G O E D . N E T                          

Railgoederenvervoer in en om Nederland                                        

 

Veendam infrafoto omgeving RSC

 


2 mei 2007
 Blik vanaf de overweg in de Duurkenakker richting Tussenklappenpolder en daarachter Zuidbroek met het baken voor het bloksein nr. 48.
Het is 2007, de lijn Zuidbroek - Veendam wordt uitsluitend voor goederenvervoer gebruikt.


18 augustus 2010
In 2010 zijn de bouwactiviteiten ten behoeve van de (plaatselijke) verdubbeling van het spoor in volle gang. Het tweede spoor werd nodig geacht om de nieuw op te zetten reizigersdienst naar Veendam veilig te kunnen afwikkelen.


9 oktober 2016
De spooraanpassing was gereed in 2011. Op 1 mei van dat jaar startte Arriva de reizigersdienst Veendam - Groningen.  


9 oktober 2016 
Het nieuwe spoor (rechts) is nu bestemd voor het goederenvervoer en het linker spoor voor reizigerstreinen. In de verte, bij km 19.0, komen beide sporen bij elkaar.  Het is lang genoeg om de lange dolimetrein tussen de Duurkenakkeroverweg en het toegangssein tot het blok naar Zuidbroek op te stellen. Zodra een goederentrein klaar is om te vertrekken, stoomt deze op tot het (dwerg)sein om daar het rijpad af te wachten.


9 oktober 2016
. Huh? Trein op verkeerd spoor? De foto is gemaakt richting Veendam. Het Arriva-stel bevindt zich dus netjes op het reizigersspoor.

  

 
2 mei 2007
Aan de andere kant van de Duurkenakkeroverweg ligt in 2007 het begin van het emplacement van Veendam en meteen ook het laatste op afstand bediende wissel. Het aftakken spoor is de aansluiting naar het Rail Service Centrum Groningen (RSCG).


18 augustus 2010
Ook hier zijn de contouren van de verdubbeling al zichtbaar.


9 oktober 2016
. Sinds 2011 ziet er hier heel anders uit. De poort van RSCG, dat inmiddels is omgedoopt tot Groningen Railport, is nu zichtbaar, het wissel ligt nu in de nieuwe goederenlijn. Het reizigersverkeer kan ongehinderd door naar station Veendam, de seinpaal staat bij km. 18.0.
Met de komst van de personentrein werd Veendam geheel beveiligd. Er zijn drie blokkken, er kunnen drie treinen tegelijk in Veendam verkeren, een bij de railterminal, een bij Nedmag en een op de reizigerslijn naar het station.


9 oktober 2016
Het wissel heeft hetzelfde nummer behouden, het aandrijfmechaniek is naar de andere kant van het spoor verplaatst.


9 oktober 2016
De beperking van de snelheid tot 30 km/h is op de goederenlijn gehandhaafd. De lijn maakt wel een rare slinger, mogelijk omdat iemand pas later bedacht heeft dat het beter was personen en goederen door een hek te scheiden. 


26 oktober 2015
Blik op de sporensituatie bij Groningen Railport. Het gaas in het hek biedt fotomogelijkheden. Links ligt de loods van het distri-center, dat via de railterminal een aansluitspoor heeft.


26 oktober 2015
De containershuttle is opgeheven, Het enige waartoe de zo ambitieus opgezette railterminal nog dient, is het huisvesten van een zielig rijtje draagwagens van een (ook al) opgeheven afvaltrein.


26 oktober 2015 
Op het terrein van de terminal liggen drie sporen. Helemaal links ligt een vierde spoor, dat toegang geeft tot de overslaghal van de railterminal.


26 oktober 2015
Husa hield op 1 februari 2014 op railvervoerder te zijn. De terminal valt in 2015 wel nog onder het Husa-concern. Op de achtergrond een reach stacker, in afwachting van de volgende containertrein...


9 oktober 2016
Een jaar na de vorige foto staan dezelfde wagens er nog steeds, zij het op een ander spoor.