R A I L G O E D . N E T                          

Railgoederenvervoer in en om Nederland                                        

 

Noordwijkerhout Dienstregeling

 

  

Dienstregeling

Omdat de afvaltrein van Noordwijkerhout, slechts een deel van een groter geheel is, nemen we hier de hele dienstregeling op. Deze dienstregeling (zomer 2015) is waarschijnlijk de ingewikkeldste van het land. Ga maar na: er zijn zes locs bij betrokken, tijdens de route wordt regelmatig kopgemaakt en er wordt een enkele keer van loc gewisseld, bovendien gaat het om vier verschillende afvalwagensets.

Ten eerste de zes locs. Voor het gedeelte van Wijster tot Apeldoorn staat er een E-loc voor, een 9900’er van Locon (ex NS 1600), bijvoorbeeld 9905, van Apeldoorn tot Noordwijkerhout een dieselloc, een Locon 200’er (ex DR V100) bijvoorbeeld 220. Op de raccordementen staan weer hulplocomotiefjes: in Wijster Locon 9701 (ex RRF 5, ex NS 683), tussen Apeldoorn en het afvalstation rijdt Locon 9702 (ex RRF 4, ex NS 676), maar die dienst wordt soms ook door de V100 waargenomen, in Crailoo rangeert een van de eigen locs van Railpro 601 (ex RRF1, ex NS 684), 602 (ex NS 647), 603 (ex RRF3, ex NS 679) of 604 (ex RRF2, ex NS 689) de wagens en in Noordwijkerhout is en accuvoertuig actief.

Ten tweede is de route uiterst ingewikkeld. Wijster – Meppel – Zwolle (kopmaken), Deventer (kopmaken), Apeldoorn (locwissel), Amersfoort – Crailoo vv. aparte omloop (alleen op de heenweg), Amsterdam, Haarlem, Leiden (kopmaken – alleen op de heenweg) en Noordwijkerhout (wissels ontgrendelen en achteruit insteken – alleen op heenweg). De heenweg duurt door dit alles ruim elf uur, de terugweg “slechts” zeven. Waarom er voor gekozen is op de heenweg vanuit Amersfoort apart een rondje Crailoo te rijden, terwijl de trein daar enkele uren later toch voorbij komt, is onbekend.

Tenslotte is het plaatsen van de legewagensets in het weekend een puzzel. De trein rijdt vijf keer per week, de wagens worden op maandag tot en met vrijdag beladen, in de nacht erna in Wijster gelost en de volgende ochtend teruggereden. Uit de dienstregeling is af te leiden dat op zaterdag de wagens van Apeldoorn en Crailoo bij het afvallaadstation geplaatst worden en die voor Noordwijkerhout in Amersfoort overstaan tot maandag. In Noordwijkerhout staat altijd een tweede set.

Kortom knap dat het allemaal rijdt, al treedt er met enige regelmaat wel een vertraging op en moet de spotter nog al eens geduld hebben.