R A I L G O E D . N E T                          

Railgoederenvervoer in en om Nederland                                        

 

Amsterdam Westhaven 

Waterland Terminal
 @Laatste aanvullingen 5 maart 2019
 

De Waterland Terminal kreeg in 1998 een spooraansluiting. Sindsdien was deze een belangrijke klant voor Railion en later DB Cargo. In 2019 is Waterland bijna het enige bedrijf van de Westhaven dat nog railgoederenverkeer genereert.
Waterland heeft een enorme hal waar schepen in kunnen aanleggen, zodat goederen bij alle weersomstandigheden droog kunnen worden overgeladen. Een spoor ligt binnen (1998) en een buiten de hal (2014). Uiteenlopende producten worden hier geladen: oliën en vetten in ketelwagens (rond 2010), cellulose en metalen als aluminium en zink, zowel in schuifwandwagens als op platte wagens. De afvoer gaat met het uc-netwerk eerst naar emplacement Westhaven en van daar naar Kijfhoek. De laatste jaren worden er hele treinen met coils van Tata Steel uit Beverwijk aangevoerd.

 

26 januari 2011


DBS 6470 verlaat met drie schuifwandwagens waarschijnlijk met aluminium het terrein van de Waterland Terminal door een smalle corridor tussen omheinde bedrijfsterreinen.Het grote schip op de achtergrond ligt aan de overzijde van de haven bij kolenbedrijf OBA.
Op het emplacement Hornhaven staan enkele cacaowagens.

 

18 mei 2016


DB Cargo 6427 rangeert met staalwagens op het Hornhavenemplacement.


Bij Waterland haalt de loc een flinke trein op.


Huifwagens met staal.


Rongenwagens met aluminiumplakken.


En ketelwagens met vetten.


Terug naar het Hornhavenemplacement.


14 oktober 2017


Op zaterdag rijdt de normale buurtgoederentrein niet. Dit is een bloktrein rechtstreeks van Tata Steel via Uitgeest naar de Waterland Terminal, met 18 wagens staal, waarschijnlijk coils.De trein driehoekt in de Maltaweg en wordt geduwd naar de Waterland Terminal gereden.


Deels bestaat de trein uit telescoopwagens,


en deels uit huifwagens.
Op de achtergrond een kolenschip bij OBA.Na een paar minuten is het klaar en kan de loc terug naar het basisemplacement.


4 januari 2019


De Waterland Terminal is lastig te fotograferen; en blik door het hek dan maar. OP het overdekte spoor staan dichte wagens, op het buitenspoor rongenwagens.