R A I L G O E D . N E T                          

Railgoederenvervoer in en om Nederland                                        

Almelo containerterminal 

Inleiding
Vanaf de opening van station Almelo stond er een goederenloods aan de oever van het naastgelegen kanaal. Hier werden stukgoederen geladen/gelost, sinds 1973 door Van Gend en Loos. Dit stopte in 1982. Drie jaar later opende Holland Rail Container op de losweg van Almelo een containerterminal  maar het bedrijf gaf in 2000 de pijp aan Maarten.
Onverwacht werd op 26 januari 2012 een nieuwe terminal geopend, in ultrakorte tijd opgezet door Raillogix, omdat door een beschadigde sluis het Twentekanaal afgesloten was en het vervoer van containers naar en van Twente stil kwam te liggen. LOCON startte enthousiast de dienst van drie retourshuttles per week naar Rotterdam, maar het zou slechts twee weken duren, tot en met 10 februari.  De sluis was gerepareerd en de spoorwegen werden bedankt voor de moeite.
Op 1 februari 2012 was Railgoed erbij.


Bij de Bosweg tussen Rijssen en Wierden stuift de nieuwe Almeloshuttle achter LOCON-loc 9902 voorbij.


De trein is voor 100% beladen.


Op 1 februari 2012 is de loc na aankomst met de aanvoertrein al voor de retourtrein gezet.


Vandaag staat er de Locon 9901 voor. Locon heeft de locs alleen nog maar voorzien van twee kleurbanen en de naam.  Later zal de loc oranje worden, nu heeft hij nog het oude NS-geel, het is de vroegere NS 1627.


Op de achtergrond is een werktrein te zien.


De aanvoertrein is na aankomst in twee delen gesplitst. Dit rangeerdeel is uitgehaald op het Dollegoorspoor en wordt nu over de overweg aan de westzijde van het emplacement naar de losplaats/terminal gedrukt.


Voor het rangeerwerk op de niet-geëlektrificeerde sporen staat de V100 Locon 220 aan de lat.



In de verte, ter hoogte van het station, staat nog steeds de afvoertrein.


Deze vertrekt nu naar Rotterdam.



Links staat het deel dat geladen/gelost wordt, rechts wacht de andere helft van de shuttle.


Een reach stacker is in de weer met een 40-voets zeecontainer.


Het was een knap staaltje werk van Raillogix en Locon, maar het heeft helaas geen vervolg gekregen. Sindsdien staat de losplaats weer leeg.


@ laatste wijzingen 20 mei 2021