R A I L G O E D . N E T                          

Railgoederenvervoer in en om Nederland                                        

Acht militair vervoer 

23 juni 2008 

De losplaats Acht is formeel van defensie, wat inhoudt dat wanneer er een legertrein beladen wordt, de afvalbelading naar elders verplaatst wordt. Om 11:40 staat een met tanks beladen trein van zo'n vijftien wagens op het straatspoor van de losweg. De soldaten lummelen wat, het wachten is op de locomotief,
De meeste wagens zijn van het type Slmmnps uit depot 't Harde, platte wagens voor zwaar vervoer. (S = speciale platte wagen 4-assig, l = zonder rongen, mm = laadlengte 15-18m, n = voor meer dan 60 ton, p = zonder zijschotten, s = max 100km/h)


Het is 12:35 als de loc eindelijk in zicht komt. Net te zien is dat beide sporen aan het eind van de losplaats bezet zijn. Dat hier normaliter afval geladen wordt, verloochent zich niet.


Loc Railion 6520 komt uit de richting van Boxtel met een oud Duits personenrijtuig, dat het begeleidend personeel zal vervoeren. In 2008 vormen de legertreinen nog de enige taak van Railion in Acht; het overige vervoer is door ACTS overgenomen.


12:41 Op emplacement Acht is de trein van de hoofdlijn afgestapt en vervolgens achteruit naar de lsoplaats gereden.  De loc drukt het rijtuig naar het eind van het vrijliggende spoor van de losweg.


12:48 De vier wagens die daar staan worden aangehaakt. 


De voorste is een lege Kbs-wagen. (K = 2-assige platte wagen met neerklapbare schotten en rongen, belading 25-30 ton; b = met lange rongen, s = max. 100 km/h). De Kbs-wagens zijn gehuurd van de DB.


Op de tweede Kbs-wagen staat een rupsvoertuig.


Op wagen drie en vier staan verschillende voertuigen.
Airport Eindhoven ligt niet ver van de losplaats.


De overige wagens hebben als kenmerk NL-DVVO; ze zijn in het bezit van de Defensie Verkeers- en Vervoers Organisatie van het Nederlandse leger.


De trein wordt uitgehaald tot het wissel aan de oostzijde van de losplaats; daarna worden de vier wagens het straatspoor opgereden; de drie beladen wagens worden aan de tanktrein gekoppeld. 12:56 De 6520 + begeleidingsrijtuig rangeren vervolgens de ene lege Kbs-wagen weer helemaal terug naar het einde van andere spoor. 


13:06 Tenslotte wordt -  terug op het straatspoor - het rijtuig nog voor de trein gezet. Alles bij elkaar is het rangeerwerk nog een flinke operatie. 


Om 13:10 maakt de locomotief zich om onverklaarbare redenen uit de voeten. De trein moet volgens de dienstregeling om 13.30 vertrekken. Helaas heb ik geen tijd meer om het vertrek af te wachten

@ laatste wijzigingen: 19 december 2020