R A I L G O E D . N E T                          

Railgoederenvervoer in en om Nederland                                        

Amsterdam Westhaven 

VCK Scandia Logistics 2012-2023
@laatste aanvullingen: 31 januari 2024

VCK Logistics (Verenigd Cargadoors Kantoor), Scandia Terminal

Gestart in 1916 als "Vereenigd Cargadoors Kantoor", gericht op scheepsbevrachting, verruimde VCK in de jaren vijftig zijn scope met luchtvracht en een reisagentschap. Inmiddels verzorgt de VCK Group all over the world supply chain solutions, airfreight, oceanfreight, port logistics en (business) travels. (www.vcklogistics.com)
Tot de categorie port logistics behoren in Nederland twee vestigingen: de Scandia Terminal in de Westhaven en de Waterland Terminal in het Hornweggebied (zie verderop). De Scandia Terminal ligt aan de zuidzijde van de Suezhaven en deze heeft een enkel losspoor met spooraansluiting vanaf het Radarwegemplacement.

Over vervoer in het recente verleden is het volgende bekend.
Rond de eeuwwisseling bracht NSCargo/Railion soms wagens met rollen papier voor de persen van de Telegraaf en voerde het aluminium af. In 2003 was er een regelmatige afvoer van aluminium, dat per schip uit Noorwegen kwam, naar Singen of Turijn. 

2008 was een zeer druk jaar met enkele malen per week een trein met krantenpapier, maar dat was in 2009 al weer over. In dat jaar werd er in totaal 16 keer een afgeschreven GVB-tram op een platte wagen gezet en naar Serajevo verzonden.

Nieuwe hoop was er in 2011 toen Captrain een papiertrein uit Zweden bracht, een eerste in een naar verwachting lange reeks. Maar, u begrijpt het al, we hebben er niets meer van vernomen. Eenmalig plaatse DBS in drie delen een trein van 41 Kls-wagens, met daarin onderdelen voor een wildwaterbaan, die een evenement in de Bijlmer zou gaan opsieren. In mei startte DBS weer de aanvoer van papierrollen uit Hyltebruk (Zweden) voor de Telegraaf. Dit zou de jaren erna, hoewel zeer onregelmatig, een blijvertje blijken.
In de eerste maanden van 2014 rolden er zelfs dagelijks enkele wagens papier de poorten van VCK binnen.

In 2016 werd het (onregelmatige) vervoer van papierrollen (gestopt in 2018) aangevuld met de ongeveer maandelijkse afvoer van een dichte wagen met balen cacao, in opdracht van Cotterel, dat zijn aansluiting aan de Vlothavenweg verloren zag gaan. Eenmalig werd er een trein met ijzeren damwanden uit Luxemburg gelost. 

In 2018 werd tijdelijk walsdraad voor Almelo geladen bij VCK. IRP (Independant Rail Partners), dat dit vervoer verzorgde, was daarmee de eerste vervoerder naast DB Cargo  die de terminal van VCK aandeed.

In 2023 wordt VCK enkele keren per week bediend. Onder andere met betondelen uit Tsjechië met bestemming Engeland, zink in schuifwandwagens (naar Vöhringen) en afgewerkte vetten (naar een biodieselfabriek in Wenen).6 april 2012
Een schuifwandwagen op het VCK-raccordement, mogelijk voor balen cacao.


11 februari 2015
De poort kan nog net dicht. Waarschijnlijk is dit een trein met rollen papier voor de Telegraaf.


4 januari 2019
In het tweede deel van 2018 belaadt VCK rongenwagens met staaldraad voor Van Merksteijn in Almelo. De lege wagens staan klaar op emplacement Radarweg. IRP levert de tractie.15 september 2022
In de jaren twintig zien we bij Scandia regelmatig ketelwagens op het terrein voor het het vervoer van afgewerkte vetten. Dis spul  werd ooit geladen op de losplaats bij het infra-emplacement en later bij de VCK Waterlandterminal.


3 september 2023
Een jaar later, maar het ketelwagenvervoer houdt stand.


5 januari 2023
Helaas is het mij nog nooit gelukt een bediening bij deze terminal op foto vast te leggen. Tim Goorman lukte dat wel. Ook hier weer vooral ketelwagens en een schuifwandwagen, mogelijk met zink.
Foto © Tim Goorman