R A I L G O E D . N E T                          

Railgoederenvervoer in en om Nederland                                        

 

Veendam reizigers

 

29 april 2007


Arriva nam per 1 januari 2006 de bediening van de noordelijke nevenlijnen over van Noordnet. In november van dat jaar werden op de lijn Groningen - Nieuweschans de Wadlopers vervangen door Stadler Rail-treinstellen GTW, bijnaam 'Spurt'.


Op de foto twee gekoppelde treinstellen richting Nieuweschans voor het nog niet gerestaureerde station van Zuidbroek. Naar Veendam rijden nog geen reizigerstreinen.

 

26 oktober 2015


De ruimte, de tractor voor de overwegbomen, Zuidbroek biedt een landelijk beeld.


De spurt van Arriva komt Zuidbroek binnen op spoor 2.


Het station is ondertussen volledig gerestaureerd; het heeft zelfs zijn oude verhoogde middendeel weer teruggekregen. Hier is het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum gevestigd. (www.nnttm.nl)


Het dieselstel verlaat Zuidbroek in oostelijke richting.


Op 1 mei 2011 startte de reizigersdienst naar Veendam, een halfuurdienst uit Groningen.
De vlakke en uitgestrekte Tussenklappenpolder tussen Zuidbroek en Veendam biedt goede fotomogelijkheden. Trein naar Zuidbroek ter hoogte van Muntendam.


Dezelfde trein begint aan de boog naar Zuidbroek.


De trein nadert Zuidbroek. Achter de trein het talud van de lijn naar Nieuwerschans.


Trein richting Zuidbroek, ter hoogte van Nedmag. De goederenlijn ligt links en is met hekwerk afgescheiden.


Station Veendam: één perron, één kopspoor, een abri. Veel stelt het niet voor, maar de Veendammer heeft wel weer zijn trein.


Het reizigersspoor in volledig omheind, als ware het een beer in een dierentuin.


Aan de overkant van het spoor ligt de OV-terminal; treinreizigers moeten een heel eind omlopen.


Na een korte stop vertrekt Arriva weer, richting Groningen, tegen de achtergrond van de fabrieksgebouwen van o.a. Nedmag.

 

7 juli 2016


De rood-witte Arriva-Spurt contrasteert mooi met de groen-gele akkers in de Tussenklappenpolder.Tenminste een van de Arriva-treinstellen heeft de kleurstelling gekregen van de Wienerlinie, de spoorlijn Groningen - Nieweschans - Leer (- Bremen): het rood-wit van Arriva, gecombineerd met aan de ene kopzijde de Nederlandse en aan de andere kopzijde de Duitse vlag.


Helaas is de lijn naar Leer door een aanvaring met een brug voor lange tijd buiten gebruik, Zoals uit deze foto's blijkt zet Arriva de stellen nu ook in naar Veendam.


Een Spurt verlaat Veendam terwijl de avond valt.