Railgoed.net

Railgoederenvervoer Nederland

 Veendam infrafoto omgeving station


2 mei 2007
Voorbij de Lloydsweg begint het stationsemplacement met een handwissel naar rechts. Het aftakkend spoor loopt naar de losweg.


9 oktober 2016
En zo ziet het er nu uit. In het reizigersspoor ligt pas hier het eerste wissel.  De Arriva-treinen buigen hier rechts af. Station Veendam is niet méér dan een kopspoor met een perron ernaast.
Helemaal rechts ligt - met een hek afgeschermd - de voormalige losplaats.
Het spoor rechtdoor vormt de (enige) verbinding van het museumbedrijf STAR met het landelijke railnet. Deze zal incidenteel gebruikt worden, wanneer de STAR-treinen buiten hun eigen domein gaan optreden.

 
9 oktober 2016 (foto richting Zuidbroek) Nieuw op het emplacement van Veendam is een op afstand bediend wissel. Het spoor richting Zuidbroek mag hier met 60 km/h bereden worden.


2 mei 2007
Van de hoofdlijn takken in 2007 in zuidelijke richting drie sporen naar links af. Moderne pompwissels doen ten onrechte vermoeden dat er veel verkeer is. De man die zijn hond uitlaat geeft de sfeer beter weer.. 


2 mei 2007 (foto richting Zuidbroek) Hi
er was vroeger de railterminal van Jonker. Nu resteert een eenvoudig spoortje langs de losplaats.


2 mei 2007
De losplaats is groot en verlaten met nog sporen van het spoor in het asfalt (Blik richting station Veendam). Achter de bomen in het verlengde van de losplaats ligt station Veendam. Links is de Jonkerloods te zien, waarin Jonker zijn spoorvervoersactiviteiten begon en waarin later materieel van het museumbedrijf STAR werd opgeslagen.


9 oktober 2016
De losplaats is deels nog ongebruikt en deels een P&R-plaats geworden.


9 oktober 2016
Bij het spoor naar het STAR-emplacement eindigt de beveiliging. Op het bord  staat: "Voorbijrijden toegestaan na verkregen toestemming Trdl NCBG".


2 mei 2007
Aan de oostkant van het stationsemplacement ligt in 2007 het losspoor voor DSM-Agro. De losinstallatie is het toonbeeld van eenvoud: een buis met vijf aansluitpunten voor slangen, waarmee zeer incidenteel en dan nog alleen in het voorjaar en keteltrein met vloeibare kunstmest wordt leeggepompt..Er wordt (in 2007) nog gefluisterd dat bij de loods in de verte een bus-/lightrailstation gepland is.


18 augustus 2010
Op de museumtrein na is er nog steeds geen reizigersverkeer in Veendam en ook is er op de plaats van de Jonkerloods geen busstation ontstaan.. De loods is (nog) op het railnet aangesloten.


26 oktober 2015
In 2015 is echter de metamorfose een feit. Het emplacement is teruggebracht tot drie sporen, op de plaats van de oostelijke sporen ligt een busbaan en de Jonkerloods is op inventieve wijze verbouwd tot een ov-terminal.


2 mei 2007
Station Veendam, dat tegelijk met de spoorlijn Zuidbroek - Stadskanaal in 1910 geopend werd.


2 mei 2007
Er is geen reizigersverkeer in 2007, het station is door de STAR aangekocht. De omgeving ziet er troosteloos uit. Rechtdoor loopt de museumlijn naar Stadskanaal.


26 oktober 2015
We zijn acht jaar verder. Het station leeft weer, al wordt het gebouw door de reizigers niet gebruikt. De fietsenstalling fleurt het geheel wat op.

 


26 oktober 2015


2 mei 2007
In het toeristenseizoen starten hier de stoomtreinen naar Stads- en Musselkanaal van de STAR. Op die dagen is het restauratiedeel van het station geopend.


26 oktober 2015
Vóór het oude stationsgebouw ligt het eindpunt van de reizigerslijn Zuidbroek - Veendam.


26 oktober 2015
. Het station bestaat uit een perron en een kopspoor, eenmaal per half uur bediend door Arriva met de stoptrein van/naar Groningen. Deze trein moet al Zuidbroek bereikt hebben, voor de volgende aan de tocht door de Tussenklappenpolder kan beginnen. Er ligt geen passeerspoor in de reizigerslijn.


26 oktober 2015
Stationsgebouw Veendam.