R A I L G O E D . N E T                          

Railgoederenvervoer in en om Nederland                                        

Rotterdam Waalhaven West
emplacement (2007 - 2019)


20 februari 2007

Emplacement Waalhaven West wordt evenals Who vooral als parkeerplaats voor tijdelijk overtollig materieel ingezet. Op de foto staat een set platte wagens van het type Res, ongetwijfeld bestemd voor aluminiumplakkenvervoer vanaf Uniport, dat iets verderop ligt.


13 oktober 2010

In 2010 voeren DBS en ERS een bijzondere Pas de Deux op voor onze ogen.  ERS 1202 is bezig een lange sleep containerdraagwagens vanuit Waalhaven Zuid  te plaatsen op spoor 1 (het meest westelijke) van het emplacement Waalhaven West. Hij had wat problemen waardoor de trein even hiervoor midden op de drukke Reeweg bleef steken, waardoor er in een paar minuten een compleet verkeersinfarct ontstond.

Ondertussen komt DB Schenker 6422 met vijf gesloten wagens met metalen aan de haak terug van de Heijplaat. Hij kan er niet door, omdat de ERS- trein met loc  niet achter de vrijbalk past.

Dus wordt de loc afgekoppeld ...

… en schiet zij spoor 2 op om de op spoor 3 wachtende 6422 doorgang te verlenen. 

Het zal niet zo veel voorkomen dat  twee locs elkaar ontmoeten op Whw.

De DBS-machinist zet stevig aan ...

… maar het korte treintje trekt uiterst traag de spoorweg in de Reeweg over, het levert een nieuwe verkeersopstopping op. 
(Te zien is dat de voorste containerwagen niet voorbij de vrijbalk staat).

De DBS-wagens zijn afkomstig uit Duitsland en van het type Habbiins (= Gesloten 
wagen (H), 4-assig (a), laadlengte 12 tot 14 meter (bb), aan bovenkant bevestigde schuifwanden (ii), laadvermogen meer dan  dan 60 ton (n), max. 100 km/h (s)).

Nog één keer komt het verkeer op de Reeweg tot stilstand, nl. als de ERS-loc na enige minuten volgt.  

De 1202  kruist even later de Albert Plesmanstraat...

... en trekt zich onder het toeziend oog van een bromfietser terug binnen de omheining van Waalhaven Zuid. (In 2019 is de linker ingang gesloten en het spoor opgebroken.) Zichtbaar is nog een loc uit de serie 1600, op een stroomloos kopspoor opgesteld en wachtend  op sloop.


12 september 2019

Meestal is Whw leeg in 2019, maar op die 12de september treffen we er een setje ketelwagens aan, opmerkelijk omdat er in de Waalhaven geen bedrijven zijn die een aanvoer van ketelwagens hebben.
 


Het zijn wagens van het type Zas (ketelwagen, 4-assig, max 100 km/h), afkomstig uit Zwitserland en met als thuishaven station Aarau, tussen Zürich en Basel. Het opschrift verraadt dat deze wagen in gebruik is (geweest) voor het vervoer van diesel-/stookolie ("Dieselkraftstoff/Heizöl"); het bordje met de UN-gevarencode 1202, dat de wagen vermoedelijk getooid heeft,  is verwijderd. De ketels zullen leeg zijn.

@ laatste aanvullingen 31 mei 2020