Railgoed.net 

Railgoederenvervoer in Nederland

Dordrecht De Staart

infra De Staart

@ laatste wijzigingen 11 februari 2025



Inleiding

Industrieterrein De Staart heeft vanaf ongeveer 1915 een spoorverbinding die voorheen dwars door de stad liep. In 1966 kwam de aansluiting aan de lijn naar Sliedrecht direct na de Wantijbrug naar het emplacement aan de Baanhoekweg. Nu wordt alleen het complex van Chemours nog per trein bediend. Hierover gaat het eerste blok hieronder.

In 2008 lagen de oude (buitengebruik zijnde) sporen nog in de Grevelingenweg en de Kerkeplaat. Dit stukje spoorwegarcheologie staat in het tweede blok.


15 april 2008
Na de Wanrijbrug daalt de goederenstamlijn af naar de Baanhoekweg terwijl de reizigerstrein de klim begin naar de Baanhoekbrug.


15 april 2008
In de verte ligt Dupont. De stamlijn loopt met een grote boog om het spaarbekken.


31 mei 2023
Was dat vroeger geen probleem, tegenwoordig zijn wandelaars vanaf de Baanhoekweg richting de Wantijbrug niet meer gewenst.


11 maart 2008
De spoorpoort van toen nog Dupont. De stamlijn komt van rechts op een tweesporig emplacement met een Engels wissel.


31 mei 2023
De spoorpoort van Chemours; de sporensituatie is ongewijzigd, al lijkt het wissel vereenvoudigd; het ligt nu op betonnen dwarsliggers.


11 maart 2008
De loc van de aankomende trein hoeft in principe niet om te lopen omdat de wagens achteruit de poort door gaan.


11 maart 2008
Aan het eind van het emplacement stond in 2008 nog een handbediend wissel.


11 maart 2008
In 2008 liep het (nog berijdbare) spoor nog een stuk door voorbij deze overweg in de Grevelingenweg, tot aan de bomen in de verte. Nu staat vóór deze overweg een stootjuk en ik het spoor erachter opgebroken.




Een dan nu het stukje spoorweg archeologie. Voor de oriëntatie kan de kaart op deze pagina behulpzaam zijn.


11 maart 2008
Een honderd meter voorbij de Grevelingenweg staat die afsluitsein; dat spreekt samen met de kruislings ingegraven bielzen voor zich. Via het wissel stak de goederenlijn terug naar de Grevelingenstraat. Vóór de aansluiting van de oostelijke boog moet deze lijn de hoofdlijn zijn geweest van station Dordrecht naar o.a. Dupont.



11 maart 2008
In de driehoek lag nog een pompstation van Total.


(google maps 2025)

Op deze foto is het tracé nog goed te zien. Rechts van de Grevelingenweg staat het stootjuk van het nog dagelijks gebruikte emplacement. Links geeft de grasstrook de vroegere loop van het spoor aan. Ook de terugstekende boog is gebleven, het Totalstation is weg.


11 maart 2008
Onberijdbaar, maar nog wel aanwezig tussen de Grevelingenweg en de 2d Merwedehaven. Hier moet ook ergens de afslag geweest zijn via een overweg naar Dupont.


11 maart 2008
Aan het eind van de weg ligt nog een T-splitsing; het bijna onzichtbare spoor steekt terug naar de poort van wat in 2008 een constructiebedrijf is. Volgens een oude kaart zou hier Bisschop & Zn gezeten hebben.


11 maart 2008
Verderop aan de Baanhoekweg ligt het bedrijf Kloek, dat zoals onderstaande foto's aangeven een eigen spooraansluiting had.




In een schuurtje kon geladen worden.


11 maart 2008
De overweg Veerplaat - Kerkeplaat. Achter de bomen ligt de Baanhoekweg.


(google maps 2025)
Met deze kaart is oriënteren eenvoudiger, temeer daar het spoor nog in het asfalt te zien is. Het tracé liep van rechts onder de bomen met een boog door de Veerplaat en de Kerkeplaat.


11 maart 2008
Nauwelijks meer te vinden in het gras, en het nut van dit waarschuwingsbord is niet duidelijk, maar de lijn loopt links van de Kerkeplaat verder.


Grappig, die restanten van wat er ooit geweest is: trein of geen trein, er geldt wel een stopverbod voor deze uitrit van de brandweer.


De lijn splitst zich hier: rechtdoor naar de kade, en linksaf de Kerkeplaat volgend.


(google maps 2025)
Ook in 2025 zijn nog resten van de goederenlijn te zien: in het asfalt naar de kade een groenstrook langs de weg op het oude tracé.


Er kan zomaar een trein komen, zo lijkt het.


De spoorlijn loopt door een grote hal van Montan.


En dit is dan het eindpunt een laadplaats voor één wagen, nog steeds bij Montan. In 2024 doet niets meer aan deze situatie denken.