R A I L G O E D . N E T                          

Railgoederenvervoer in en om Nederland                                        


Amsterdam Houtrakpolder
Afval Energie Bedrijf

@ laatste wijzigingen 30 april 2024 

 

30 juli 2009


De afvaltrein uit Haarlem is met een enorme omweg (de enige mogelijkheid is: Haarlem > > Beverwijk > Uitgeest (kopmaken) > Zaandam > Amsterdam Centraal (kopmaken) > Amsterdam Westhaven (kopmaken) > Australiëhaven) op het aan het eind van de middag emplacement Australiëhaven aangekomen. 
Dit vervoer vindt elke doordeweekse dag plaats. Het is gestart in 1996 toen de AEB hier haar eerste verbrandingsoven opende.



Het afval wordt vervoerd in rode containers (van RailMotion) met opschrift 'Spaarnelanden n.v.'.


De containers staan op draagwagens van het type Slps van ACTS. Laden en lossen kan eenvoudig door de containers een achtste slag te draaien en dan op een vrachtwagen te schuiven of omgekeerd - het systeem is door ACTS ontworpen.


In deze periode rijdt ook het vervoerbedrijf ACTS deze trein. De locs hebben een opvallend en fraai ontworpen uiterlijk gekregen. ACTS nam het vervoer van het Haarlemse afval  over van Railion begin 2002.


Vanaf het emplacement Australiëhaven gaat de trein geduwd naar de aansluiting van het AEB.



De trein is even lang als de losplaats, 13 wagens à 3 containerbakken. Hier zullen de containers op vrachtauto's geschoven worden en dan ergens op het terrein geleegd.


ACTS-loc 7104.


21 januari 2010


In de wintermaanden is de duisternis bij aankomst reeds gevallen. Loc van dienst is de 7106.


De schim in het midden is de vanaf de kop van de trein teruglopende machinist.


18 oktober 2010


Bijna een jaar verder, maar weinig nieuws onder de zon, dezelfde wagenset, maar deze komt nu geduwd naar de Australiëhaven; hij zal het omlopen op de Westhaven overgeslagen hebben.


Dat levert overigens geen tijdwinst op, want nu moet de 7107 hier omlopen.


Goed te zien is dat er drie containers op elke draagwagen staan. 


Er is een vreemde eend, een blauwe, in de bijt.


ACTS propageert het spoorvervoer met een grappige woordspeling.


Tenslotte duwt de 7107 de lange rij wagens weer naar de AEB.


20 april 2011


In 2011 neemt HUSA Transportation de dienst over; de uitvoering blijft gelijk. Hier komt de trein getrokken vanaf de Westhaven binnen op het Australiëhavenemplacement.


HUSA rijdt met dezelfde locs maar in een geheel nieuwe outfit en onder een nieuw nummer: 1506.



De bediening wordt na HUSA nog overgenomen door RRF en LOCON. Deze laatste doet het licht uit als in 2015 Spaarnelanden het vervoer beëindigt.
 ‘We gaan het nu zelf in regie nemen met vervoer over de A5, dat is beter voor het milieu en uiteindelijk ook goed voor de portemonnee van de Haarlemse burger,’ zegt een woordvoerder van Spaarnelanden. Hij heeft een punt. De infrastructurele mogelijkheden zijn beperkt; hemelsbreed is de afstand 9 km, maar de trein rijdt er bijna 60 met vier keer omlopen. De trein heeft ongeveer twintig jaar gereden, maar kennelijk was een aanpassing van de infrastructuur niet bespreekbaar. En dus rijdt er weer een extra stoet vrachtauto's op de al zo drukke wegen rond Amsterdam.

Het blijft hierna bijna tien jaar stil op het spoor bij AEB.


3 juli 2023


De stad Rome zit in 2023 met een enorme afvalberg en de geplande bouw van een nieuwe afvalverbrandingsinstallatie (nodig omdat de oude in vlammen  was opgegaan) laat nog wel even op zich wachten. De AEB biedt de oplossing, ook wel omdat het zelf een tekort aan afval heeft om aan haar contractuele verplichtingen met betrekking tot energieleveranties na te komen. De aansluitingsboog wordt ontdaan van begroeiing en de eerste trein kan komen, uit Rome wel te verstaan, per spoor ongeveer 1500 km verderop. Op 30 april 2023 was het zover.
FOTO: in de ochtend zijn dertien wagens geplaatst bij AEB.



12:07j. Het afval is gebundeld tot balen en in plastic ingepakt. De balen worden uit de trein op een platte wagen geplaatst en naar hun bestemming gereden. 


De trein uit Rome rijdt achter een E-loc van TXL direct naar het emplacement Aziëhaven, waar hij aankomt op zondagavond. Op maandagochtend gaat een (diesel)rangeerlocje van RFO ermee aan de slag. 


De trein bestaat vooral uit twintig, vooral Italiaanse schuifwandwagens type Habillss. 


12:27 h. Halverwege de dag komt het rangeerlocje weer naar de Australiëhaven om een deel van de wagens te wisselen.




12.57 h. RFO nr. 692, een bakkie of hippel.
De 692 is een drie-assige dieselelektrische rangeerlocomotief die rond 1992 radiografische besturing kreeg, waarbij ze haar oude nummer 649 verloor. De machine werd in 1956 gebouwd bij de English Electric Company Ltd. in Preston en heeft decennialang bij NS dienstgedaan. In de jaren 1970 was ze gestationeerd in Rotterdam Feijenoord. De 692 reed van 1999 tot 2004 voor NS-Reizigers en werd in 2005 verkocht aan de MiddlePeak Railways in het VK waar de gele achterzijde van zwarte schrikstrepen werd voorzien. In 2018 stak de 692 opnieuw de Noordzee over en kwam een jaar later in dienst bij RFO, dat de machine door J. Fijn Techniek in Wezep liet reviseren. Tussen januari 2020 en mei 2022 verzorgde ze rangeerwerk in Oss. Sinds juli 2022 is de machine actief in het Westhaven- en Houtrakpoldergebied.
Overigens is de RFO 1831 ook al op leeftijd, veertig jaar om precies te zijn (ex-Locon 9904 – ex-NS 1831/1631).


18:39 h. Rond etenstijd komt het bakkie voor de derde keer naar AEB, nu om de laatste wagens uit te halen.


Chauffeurs zullen niet al te vrolijk reageren, als de toegangsweg weer door een rangerende trein geblokkeerd wordt. 


Ook de Aziëhavenweg is een tijdje dicht; en omdat de overweginstallatie niet werkt zijn twee verkeersregelaars nodig (en dat dus drie keer per dag). 


18.44 staan de laatste wagens op empl. Australiëhaven



19:12h. Geduwd gaan de wagens naar het emplacement Aziëhaven.


19:20h. De 692 is klaar. De wagens wachten hier op empl. Aziëhaven op de E-loc van TXL die ze weer naar Rome zal brengen. 


7 augustus 2023


De 687 van RFO haalt de laatste geloste wagens bij AEB op.



De 687 heeft een internationale geschiedenis, vergelijkbaar met de hierboven beschreven 692. Ze is in 1956 voor NS gebouwd bij English Electric Company in het VK in een groen tenue met nummer 632. Vele jaren heeft ze voor NS rangeerwerkzaamheden verricht. In 1976 kreeg ze een grijs/ geel uiterlijk en rond 1992 radiografische besturing, waarna ze werd omgenummerd naar 687. Door de terugloop van het kleine goederenvervoer werden veel 600’s overbodig en gesloopt of verkocht. De 687 ging terug naar het VK waar de gele voor- en achterkant voorzien werden van zwarte schrikstrepen. Als laatste reed ze bij de museumspoorweg East Kent Railway. Met de opkomst van nieuwe vervoerders in Nederland nam de behoefte aan kleine rangeerlocomotieven weer toe, hetgeen ertoe leidde dat de 687 in 2018 opnieuw de Noordzee overstak. Enkele jaren stond ze bij J. Fijn Techniek in Wezep, dat haar in het voorjaar van 2022 liet renoveren en van nieuwe frisse kleuren voorzien. Sindsdien rijdt deze locomotief voor RFO.


Op empl. Aziëhaven staat op dat moment al de rest van de trein.

In de herfst van 2023 is een tweede trein (per week) met Romeins afval gaan rijden.