R A I L G O E D . N E T                          

Railgoederenvervoer in en om Nederland                                        

 

 Veendam dolimetrein 2007

2 mei 2007

20:14 uur: precies volgens de dienstregeling meldt trein 48640 zich met 28 wagens dolime (gebrande dolomiet) uit de Ardennen op een heldere voorjaarsdag voor de poorten van Veendam.

De machinist van deze fotogenieke trein achter Railion-loc 6413 vraagt via een vaste baantelefoon toegang tot de Veendamse sporen.


Zodra de toestemming binnen is vervolgt de trein zijn weg over het enkele spoor voorbij de aansluiting van het Rail Distributie Centrum richting het oude station Veendam. Op de lijn van Zuidbroek naar Veendam vindt uitsluitend goederenvervoer plaats.


Bij km. 3 komt de trein opnieuw tot stilstand, nu voor de aansluiting van Nedmag.

Zodra de poort geopend, de overweg bediend en het wissel ontgrendeld is, rollen de wagens het Nedmag-terrein op.

In de verte de bedrijfsgebouwen van Nedmag.

Tussen alle witte bulkwagens vallen enkele rode stortwagens uit de toon.

Een bescheiden spoorpoortje is voldoende om een trein, die tot de langste van het land behoort, toegang te verlenen tot het bedrijfsterrein. Rechts loopt het spoor verder naar station Veendam.

Drie wagens uit de trein zijn van het type Tanoos (opengaand dak, 4-assig, >60 ton, zelflosser (eenmalig) aan de onderzijde, 100 km max). Ze zijn nog pas een paar jaar oud.

De wit uitgeslagen bulkwagens rijden al 25 jaar drie keer per week hun tweedaagse rondje tussen Veendam en de Ardennen; ze zijn van het type Tapps (pp staat voor gecontroleerd onderlosser).

Railion zorgt ook voor het lossen. Eerst is de hele trein door de loshal heen getrokken. Vanwege zijn lengte moet hij aan de achterzijde het bedrijfsterrein weer verlaten; de loc staat hier weer op de normale lijn naar Veendam. Wagen voor wagen wordt de lange rij nu over de lospunt in de verte geduwd.


 

Een onzichtbare machinist bedient vanaf de losinstallatie radiografisch deze brullende machine. Over een paar uurtjes is de trein gelost. Volgens de dienstregeling laat hij om half een Veendam weer achter zich.