R A I L G O E D . N E T                          

Railgoederenvervoer in en om Nederland                                        

Koole Tankstorage

@ laatste wijzigingen: 12 december 2022


4 januari 2008


Op deze bewolkte dag aan het begin van het jaar is er geen beweging bij Koole, het tankop- en overslagbedrijf dat hier sinds 1999 is gevestigd. Vijftien GATX-ketelwagens wachten op verdere actie, ze zullen wel in de nacht geladen worden. Blik richting. west, de ingang van het emplacement Vondelingenplaat. De containers op de achtergrond staan aan de overkant van de Oude Maas.


De ketelwagens zijn afkomstig uit Duitsland en de afwezigheid van UN-Codes verraadt dat er geen gevaarlijk geachte stoffen in vervoerd worden, het zal dus om plantaardige olie gaan. Tussen 2008 en 2011 nam het aantal bloktreinen met verschillende soorten plantaardige olie (koolzaad-, zonnebloem-, soja-olie) naar/van Koole snel toe.


Een blik richting oostkant, met aan het eind de tanks van Koole Tankstorage.


Het eigen rangeerlocje R9901 van O&K (fabrieksnummer 26214 uit 1962) staat op het voorplein, op het spoor dat naar de oudste laadinstallatie leidt. 2 april 2010


Twee jaar later is deze rangeerloc flink aan het werk.


Hij duwt een rij rode Poolse ketelwagens naar de laadplaats.  Vanwege de drukte heeft Koole begin 2009 een tweede rangeerloc aangeschaft. Deze staat hier met een aantal ketelwagens bij de tweede laadinstallatie (die zeer recentelijk is geopend). 


Bij deze actie moet de Vondelingenweg, die hier niet erg druk meer is, worden overgestoken.


De tweede loc is een Henschel (fabrieksnummer 30016 - bedrijfsnummer 14957) ; de oude O&K zou in de loop van het jaar gesloopt worden.


Ik krijg de toestemming en de tijd om het locje te portretteren. Het interieur. 
Op het emplacement staan nog vele Poolse ketelwagens van Dec, type Zas. 
(Z= ketelwagen, a = vier-assig, s= maximum snelheid 100 km/h).Op het korte kopspoor binnenpoorts - achter poort 14 (zie pagina infrafoto) staat deze Tsjechische ketelwagen type Zaes. De 'e' in de typenaam geeft aan dat in deze wagens verwarmingselementen zitten waarmee de mineraalolie verwarmd vervoerd kan worden. 


16 oktober 2020


Het is vrijdagmiddag, het werk lijkt gedaan. De Henschel 14957 staat werkeloos op het voorportaal. 


In de laadplaats voor de trein worden nu enkele vrachtauto's geladen.


De sporen op het emplacement zien er onbereden uit. Het moet voor Koole een rustige periode zijn. Een VTG-ketelwagen type Zacns voor biobrandstof is achtergebleven (c = lossen met luchtdruk; n= max. lading meer dan 60 ton).


2 maart 2021


Alweer geen beweging, maar de Henschel is wel mooi in het zonnetje gezet voor een te lossen serie groene Tsjechische ketelwagens van CDCargo: CZ CDC - 0 type Zaes.


Deze wagen is met 25.500 kg op 22/2/2021 vertrokken uit Uzti nad Labem; hij is dus al acht dagen onderweg. 


Op een ander spoor staat moederziel alleen een Wascosa-wagen uit Oostenrijk.


De lange trein zal ongetwijfeld binnen enige tijd naar de laad-/losplaats gereden worden.


31 maart 2021


Op de eerste warme dag van het jaar en meteen met 25 graden de warmste maartdag aller tijden, staan er weer rijen ketelwagens op de Vondelingenplaat. 


De Henschel is begin 2021defect geraakt en staat opgebokt aan het eind van het spoor naar de tweede laadplaats (achter poort 13). 


Hier staan ongeveer 30 ketelwagens, zoals altijd zonder UN-code, dus bestemd voor biodiesel. Poolse wagens (PL - GATXP Zas) en Duitse (D - GATXD Zas). 


Bij de oudste losplaats staat een vervangende rangeerloc (O&K 26968 uit 1981) met enkele wagens. Maar actie is er opnieuw niet te zien.