Railgoederenvervoer op de Betuweroute
Hoeveel treinen rijden er op de Betuweroute? Nu in de vorige pagina's is een beeld geschetst van alle treinen die ik op woensdagen in de zomer van 2014 gespot heb, kan ik deze vraag proberen te beantwoorden In de tijdsblokken die ik gespot heb (van 5:00 - 22:00 uur), rijden er volgens de dienstregeling (ervan uitgaande dat ik over de volledige gegevens beschik...) 81 treinen. Hiervan heb ik er, verspreid over verschillende woensdagen, 17 ( = 20%) niet aangetroffen. In de nachtelijke uren rijden er volgens de dienstregeling nog 35.
Twee opmerkingen vooraf: we praten over treinen op woensdag zoals ze in de dienstregeling staan (116 dus); op andere dagen zijn verschillen mogelijk. Ten tweede: een retourrit telt voor twee treinen: een ertstrein rijdt beladen naar Duitsland en leeg terug naar Rotterdam, we spreken in dit geval toch van twee treinen. In de eerste plaats is de de Betuweroute een kolen- en ertslijn. Op een woensdag rijden er, voornamelijk overdag, 38 kolentreinen (dus 16x heen en 16x terug) naar/van energiecentrales en hoogovens naar uiteenlopende plaatsen in Midden- en Zuid-Duitsland. Ertstreinen rijden er 10 naar een hoogoven in Duitsland en terug.
Van de 116 in de woensdagdienstregeling opgenomen treinen worden er 76 (66%) door DBS (Deutsche Bahn Schenker) gereden. Twaalf private vervoerders verdelen de rest. De treinen rijden nog niet erg op tijd. Als ik een marge aanhoud van 10 minuten te vroeg of tien minuten te laat, dan rijdt slechts 40% van de treinen op tijd, 19% rijdt te vroeg, 41% te laat. De gemiddelde vertraging (van die 41%) is meer dan een uur. UC-treinen rijden nog het meest op tijd (60%), containertreinen doen het niet best (33% op tijd).
De Betuweroute heeft in de zeven jaar van haar bestaan een belangrijke plaats veroverd in het verkeer tussen de Nederlandse havens en het Europese achterland. Met zo'n 550 treinen per week is er echter nog veel capaciteit beschikbaar. De treinen mogen beter op tijd gaan rijden en het gebruik mag verder gestimuleerd worden. Dat zou een mooi voornemen voor 2015 zijn.
Laatste wijzigingen: 31 december 2014
|