R A I L G O E D . N E T                          

Railgoederenvervoer in en om Nederland                                        

Rotterdam Waalhaven West
RDM

De Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) werd in 1902 aan de Heyplaat gestart als scheepswerf. Het in de loop der jaren sterk gegroeide bedrijf heeft naast schepen ook machines, duikboten, bruggen, boorplatforms en drukvaten voor kernreactoren geproduceerd. In 2004 ging RDM failliet; enkele kleinere bedrijven maakten een doorstart.
Voor intern vervoer werd er in de jaren tot 1920 in totaal 3,5 km (normaal)spoor aangelegd. Eigen stoomloopkranen verzorgden op eigen terrein het vervoer van materialen. Aan- en afvoer vond plaats per schip. 
In 1921 kwam de aansluiting op het landelijke spoorwegnet tot stand, waarna veel grondstoffen per trein door de NS werden aangevoerd. Er kwam in dat jaar een motorlocomotief bij en het interne netwerk groeide tot 7,5 km spoorlijn. IN de jaren dertig van de vorige eeuw bereikte het net zijn grootste omvang, in de jaren vijftig, in elk geval vóór 1964 werd het net sterk ingeperkt. (zie: RDM infra aan het eind van Infra Whw)Niet bekend is wanneer het spoorvervoer bij RDM beëindigd werd. Maar waarschijnlijk kort na 1991.
Veel meer informatie over het spoorvervoer bij RDM: lees industriespoor RDM van Henk Kolkman.


3 juli 1959 


foto: Het Utrechts Archief, collectie Nederlandse Spoorwegen

Een enorme krukkenas, ongetwijfeld voor een groot schip, wordt op een kuilwagen uit de RDM-werkplaats getrokken door stoomloopkraan nr. 1 van RDM.
 


foto: Het Utrechts Archief, collectie Nederlandse Spoorwegen

Op het RDM-terrein wordt de kuilwagen geduwd door motorlocomotief nr. 3.


foto: Het Utrechts Archief, collectie Nederlandse Spoorwegen

NS-loc 660 heeft de kuilwagen met nog enkele andere wagens de RDM-spoorpoort uitgetrokken naar de Heyplaatweg. De machinist zit klaar om de trein naar emplacement Waalhaven Zuid te brengen.


@ laatste wijzigingen 4 oktober 2020