R A I L G O E D . N E T                          

Railgoederenvervoer in en om Nederland                                        

Rotterdam Waalhaven West Heijplaat

25 oktober 2007


Het mooiste plekje van de Rotterdamse haven, het emplacement Heijplaat, in herfstkleuren.
Op 25 oktober om 15:15 loopt loc Railion 6505 op het middenspoor binnen.


Vijf gesloten wagens blijven daar achter en de loc rijdt los richting de kade aan de Heijplaatweg verder.


Aan de kade liggen drie bedrijven achter elkaar: Metaaltransport, J.C. Meijers en Gevelco (later: Broekman). Er ligt dubbelspoor met enkele wisselverbindingen. De bij Metaal Transport staande wagens worden aan de linkerkant voorbijgereden, bij Meijer blokkeert een container op de rails de doorgang. Het duurt zeker een kwartier voor deze verwijderd is en de loc door kan naar Gevelco, waar hij drie gesloten grootvolume wagens ophaalt. 


De drie wagens haalt hij uit tot over de overweg in de Droogdokweg om daarna terug te steken naar het 'zijspoor' bij Metaaltransport,  waar vier platte wagens met aluminiumbroodjes beladen zijn.




Zo ziet het er uit vanaf het water. In het midden is het bedrijf van Meijers te zien.


Nadat deze vier zijn aangehaakt, rijden de heren machinisten een afvoertrein van zeven wagens naar het oostelijke spoor van emplacement de Heijplaat.


De loc loopt naar het middenspoor (hierboven rechts) en duwt de eerder achter gelaten vijf wagens naar de kade. Hier kijk je richting Waalhaven Zuid en zie je de drie gesloten wagens van de afvoertrein met nog een glimp van de platte wagen.


Deze (derde) wagen vervoert ongetwijfeld metalen; bestemming is Antwerpen Waasland. Het is Nederlandse wagen ( NL) van het type Habbillns.
(H = gesloten wagen; a = vier assen; bb = laadlengte >22m; i = met schuifwanden; ll = met verplaatsbare scheidingswanden; n = lading >60 ton; s = max 100 km/h)


De aluminiumbroodjes worden vervoerd op een rongenwagen met wegklapbare zijwanden (type Res).



De 6505 drukt vervolgens de gesloten wagens uit de aanvoertrein maar de kade; er zijn twee dubbelwagens bij, Franse wagens ( F) van het type Himrrs (H = gesloten wagen; i = met schuifwanden; m = lengte > 27 m; rr = wageneenheid; s = max 100 km/h). 
De loc zal later los terugkomen en vanaf emplacement Heijplaat de afvoertrein naar Waalhaven Zuid rijden, waar hij om 17:15 aankomt. De hele actie heeft twee uur geduurd. De wagens in zullen in de uc-trein naar Kijfhoek worden opgenomen.


20 april 2016


Op 20 april 2016 treffen we om 15:24 de rangerende loc  6437 Van DB Schenker aan op de westelijke sporen van Waalhaven Zuid.



Op een kopspoortje staat in die hoek een hele serie loc's te wachten op sloop: 6403, 6489, de rode 6495, 6443, een gesloten (schuifwand)wagen en een 1600 zijn zichtbaar.


Via de meest westelijke uitgang verlaat de trein het emplacement en kruist de Albert Plesmanstraat. 



Na de overweg wisselt hij naar het linker spoor.
 (In 2019 is de sporensituatie hier gesaneerd. zie hier)


Langs de Westhavenweg ter hoogte van Uniport.


Het had een fraaie voorjaarsfoto van de trein moeten worden, ware het niet dat een vrachtauto roet in het eten gooide.


Emplacement de Heijplaat in voorjaarskleuren. De loc loopt om en zal de vijf wagens naar de kade duwen. Het is 15:47.


Rechts ligt nog het al tijden ongebruikte spoor naar RDM.



De linker wagen is een Habbillns, de rechter een Habbiins  (ii = hoogbevestigde schuifwanden). Opvallend is dat de wagens een gps-zender dragen ('het rode lampje'). Ze zijn leeg en afkomstig van Kornwestheim (bij Stuttgart).




Erg intensief is het verkeer niet en gesnoeid lijkt er ook niet te worden, de wagens moeten door de takken van de uitgelopen struiken heen geduwd worden.


16:00 uur. Geduwd gaat het via de boog over de overweg in de Droogdokweg naar Metaal Transport.


De wagens blijven op het rechterspoor achter. Of het linkerspoor (naar Gevelco) nog in gebruik is, is de vraag.



Om 16:06 verlaat de loc de kade alweer.


De Heijplaat maakt idyllische plaatjes mogelijk. Op de achtergrond is de kerk van het dorp Heijpaat, een bewoonde enclave in het havengebied,  te zien.



In rustig tempo wordt het lege emplacement Westhaven West gepasseerd (16:16).



Na wat sleutelwerk om de overweg te bedienen, kan de Reeweg overgestoken worden. En ja, ik was op de fiets...


Voor een wand van MSC-containers nadert de loc tenslotte emplacement Waalhaven Zuid. Om 16:20 komt hij daar aan. De rit is in een klein uurtje gepiept.
 


@ laatste wijzigingen 4 juni 2020