R A I L G O E D . N E T                          

Railgoederenvervoer in en om Nederland                                        

Delden KLK Kolb Specialties

11 februari 2005


Het is nog de periode van Railion als loc 6413 met een ketelwagen voor Elementis vanuit Hengelo aankomt bij station Delden.


De trein moet hier de tegemoetkomende reizigerstrein afwachten. De lijn naar Zutphen is immers enkelsporig.


Zodra de lint van Syntus op zijn rit van Zutphen naar Oldenzaal Delden bereikt heeft, kan de 6413 zijn weg vervolgen; enkele kilometers buiten Delden ligt het aansluitwissel naar Elementis.


Bij Elementis ontmoeten we de O&K bedrijfsmachine, Bennie 1.


De Railiontrein is het  fabrieksterrein opgereden, waarna Bennie de aangevoerde wagen vanaf de achterkant oppikt en naar het losspoor (hier links) brengt.


Op een derde spoor heeft de 6413 ondertussen een lege wagen opgepikt. Tegen de zon in en door het fraaie bosgebied verlaat zij het bedrijf op weg terug naar Hengelo. 
De wagens voor Delden en Hengelo (Akzo) worden in 2005 nog gezamenlijk vervoerd tussen Kijfhoek en Hengelo.18 maart 2009


10.52 uur. De Lint van Syntus naar Zutphen is zojuist de aansluiting van Elementis gepasseerd.


11.33 uur. Het spoor van Elementis heeft roest verzameld. Vandaag geen aan- of afvoer.


29 april 2009


11.00 uur. In oktober 2008 heeft ACTS de bediening van Delden overgenomen. Er zijn meer spotters aan het werk. De loc heeft maar liefst vier ketelwagens aan de haak.


De machinist moet veel handwerk verrichten en veel meters maken. “Overal is het automatisch, maar dit hier stamt nog uit 1850,” moppert de machinist en hij heeft geen ongelijk, zeker bij een eenmansbediening met een niet-radiografisch bestuurde loc is een bezoek aan Elementis een crime. Uitstappen, wissel ontgrendelen en omgooien, stuk verder lopen, ontspoorblok ontgrendelen en omgooien, terug naar de loc, stukje oprijden tot voorbij het ontspoorblok, teruglopen (en vier wagens hebben samen met de loc toch een flinke lengte), beide elementen in oorspronkelijk stand terugbrengen, weer de hele trein langs naar de loc. Dan verder naar doorrijden naar Elementis.


11.03 uur. Hier rijdt hij het stop-/ontspoorblok voorbij. Het nog jonge groen van de bomen vormt een fraaie entourage.


Vervoerd wordt een witte ketelwagen, type Zacs van VTG met propyleenoxide (UN 1280) uit Frankrijk ...... en drie zilverkleurige Zags uit Duitsland eveneens van VTG met ethyleenoxide (UN 1040), voorzien van veiligheidsbuffers.


11.07 uur. Op de onbewaakte overweg is de rails onder een laagje zand verdwenen.


11.17 uur. De trein rijdt bij Elementis spoor 2 tot tegen de afvoerwagens aan, waarna Bennie de wagens van achteren uithaalt en naar het losspoor ('1')  brengt.


Bennie 1 (een Bennie 2 is er nooit gekomen) heeft een verjongingskuur ondergaan en is daarbij blauw geschilderd en voorzien van vrolijke emoticons op de buffers.


11.20 uur. De machinist van Acts 7108 heeft drie lege wagens inmiddels aangekoppeld en vertrekt.


11.33 uur. De trein wacht een tijdje voor het stop-/ontspoorblok tot de ontgrendeling vrijgegeven wordt.


11.34 uur. Dat gebeurt nadat Syntus uit Zutphen gepasseerd is.


11.37 uur. De machinist heeft het blok en het wissel ontgrendeld en maar nog niet omgegooid en rijdt het hoofdspoor op. (zo hoeft hij een klein stukje minder te lopen)


Op het hoofdspoor is weer een pauze ingelast om de machinist de de kans te geven het blok en het wissel weer in de juist stand te leggen en te vergrendelen. 


11.40 uur. Pas dan vertrekt hij weer naar Delden, Hengelo en Bad Bentheim. De hele actie heeft veertig minuten geduurd.


12.39 uur. Een uur later komt het Elementis-treintje aan In Bad Bentheim waar ratelend alle sporen moeten worden overgestoken.


Helemaal aan de noordzijde is een opstelspoor waar de wagens voor de buurtgoederentrein van Bentheim richting Oberhausen in de loop van de dag wordt samengesteld.


Onze machinist moet terugsteken naar dat opstelspoor.


12.49 uur. Op dit spoor zal de Bentheimer Eisenbahn ook zijn losse wagens plaatsen die via DB verder het land in moeten. 


12.55 uur. Dan maakt hij  zich klaar om als losse loc terug naar Nederland, waarschijnlijk naar Almelo, te rijden. 
Alle tijden bij elkaar opgeteld dan kost dit uitstapje minimaal vier uur werktijd: 
Almelo - Bad Bentheim ophalen wagens (schatting 1 uur), Bentheim - Delden (schatting 1/2 uur), bediening Delden (in werkelijkheid 40 minuten), rit Delden -  Bentheim (werkelijk 1 uur), rangeren Bentheim (20 minuten), rit terug (schatting 1/2 uur). 


31 augustus 2011


11.14 uur. Er is weer stuivertje gewisseld. Sinds juni 2010 rijdt DB Schenker (DBS nog met Railion-stickers) de Deldentrein weer. De 6413 is in de ochtend al naar Emmen geweest en arriveerde even na elf uur bij het aansluitwissel van Elementis.


Drie zilveren gasketelwagens, een bruine en een witte vormen de aanvoer vandaag.
 Het kan geen toeval zijn dat vandaag dezelfde loc rijdt als in 2005 (zie boven). De keuze is vrij beperkt. Alleen locs met ATBng mogen hier rijden en daarvan heeft DBS er maar zeven.


11.16 uur.
In tegenstelling tot ACTS werkt DBS met een tweekoppige bemanning, waardoor de handelingen iets sneller kunnen verlopen, al blijft het handwerk. Wissel ontsluiten, ontspoorblok omgooien, de trein het raccordement op, wissel terug, ontspoorblok omhoog, wachten tot de rangeerder weer naar de loc gelopen is, waarbij hij (zie foto) ook nog de in Duitsland verplichte sluitseinen van de laatste wagen haalt. Dan gaat het verder door het zielsverlaten bos naar de poort van Elementis. 


11.29 uur.
De trein loopt door tot tegen de afvoerwagens op het kopspoor 2 waarna Bennie, de trouwe bedrijfsloc, die de vorige keer dat ik hem bezocht nog blinkend blauw was van een recente schilderbeurt en die door weer en wind mat geworden is, de vijf aangevoerde ketelwagens (4x ethyleenoxide en 1x propyleenoxide) weg rangeert. Op dit spoor passen naast de loc nog net zeven ketelwagens. Indien aan- en afvoer samen meer wagens tellen, moet spoor 3 ook gebruikt worden.


Op de achtergrond is nog net loc 6413 te zien.


11.42 uur. Er is al lang geen spotter meer geweest, weet de portier te vertellen, om er aan toe te voegen, :”We moesten hem maar eens een nieuw kleurtje geven, dan komen ze wel weer.”


11.43 uur. Bennie tuft met de aangebrachte wagens naar de losstraat links, terwijl de 6413 vertrekt met twee lege afvoerwagens.


11.55 uur. Het treintje naar Bad Bentheim staat weer in de wacht voor het stop-/ontspoorblok.


12.05 uur. De reizigerstrein naar Hengelo passeert; enkele minuten daarna mag het goederenkonvooi vertrekken. Dit keer duurde de hele operatie ruim een uur.


15 juli 2020


11.12 uur. Een bezoek aan het bedrijf dat inmiddels KLK Kolb Specialties heet, biedt een verassing. Bennie is niet meer. De oude loc met bouwjaar 1977, die in 2004 naar Servo/Elementis kwam heeft er na ruim veertig jaar de brui aan gegeven. Reparatie was te duur en dus is gezocht naar een alternatief.


Het is een simpel tractievoertuig geworden, van een loc kun je nauwelijks spreken. De machinist is niet dolgelukkig, hij is dakloos.


11.21 uur. Het voertuig heeft de ene afvoerwagen van vandaag naar spoor 2 gebracht, in afwachting van de komst van de aanvoertrein.


11.26 uur. Vervolgens rangeert de machine een ketelwagen van spoor 3 naar spoor 1, waar deze gelost zal worden.


Het is een Bemo KRS-50-D, die hier sinds eind 2018 in dienst is.


Hij heeft een zeer eenvoudig bedieningspaneel. Maar de machinist heeft wel een afstandsbediening, dat dan weer wel.


Het uitzicht vanaf de bok.


11.47 uur. Het buurtgoederentreintje uit Bad Bentheim komt door het bos aangereden.


DB Cargo 6417; drie ketelwagens zijn de buit van vandaag.De loc rijdt op spoor 2 tot tegen de afvoerwagen aan, waarna de Bemo de drie aanvoerwagens naar spoor 3 (rechts) drukt. Het wissel is zojuist weer teruggezet.


12.36 uur. Er is iets mis met de papieren, waardoor de lege wagen toch niet mee mag.


12.37 uur. Uiteindelijk keert de loc onverrichterzake terug, in elk geval naar Hengelo. De rit naar Bad Bentheim zal wel gecanceld zijn. Ook dit keer is de loc ongeveer een uur op het raccordement van de chemische fabriek.

@laatste wijzigingen 6 januari 2022.