R A I L G O E D . N E T                          

Railgoederenvervoer in en om Nederland                                        

Amsterdam Houtrakpolder

Railterminal Ruijgoordweg 80 
(v/h USA-terminal)


@ laatste wijzigingen 12 juli 2024


Inleiding

In 1994 is deze tweesporige terminal aangelegd, als eerste aansluiting ten westen van de Amerikahaven. De naam: aanvankelijk Transit Terminal Amsterdam, later United Stevedores Amsterdam, kortweg USA-terminal en tenslotte terminal Ter Haak. Veel is hij niet gebruikt.
Van 1996 tot 2012 reed NS Cargo en zijn opvolgers per week een trein cacaobonen naar Zwitserland. Tussen 2005 en 2010 was het de zaterdagse containertrein uit Leeuwarden van ACTS die de terminal aandeed. Vanaf 2013 reed enige tijd een containertrein met cacao naar Berlijn door Locon. Jaren kwam er helemaal niets meer. Daarna werden de sporen vooral gebruikt voor het opstellen van sloopmaterieel, met name als de buurman TMA vol stond. In 2023 bleek dat de naam inmiddels gewijzigd was in 'Railterminal Ruigoordweg 80' en dat hij beheerd werd door Port of Amsterdam en niet meer door een particulier bedrijf. De terminal wordt in 2024 nog steeds gebruikt voor sloopmaterieel, maar ook voor het tijdelijk parkeren van goederenmaterieel.

 


 

23 juni 2007


Het is zaterdag, de Leeuwardenshuttle is zojuist op het emplacement Australiëhaven binnen gekomen. De loc 7103 van ACTS pakt hem aan de staart op en rijdt richting Ruijgoordweg (na wat onbegrijpelijke rangeerbewegingen).



Hierbij passeert hij de strook naast het Afval Energie Bedrijf, waar enkele jaren later het Aziëhavenemplacement zal worden aangelegd.


Aangekomen bij de afslag naar de USA-terminal wordt de 7103 afgekoppeld en op het doorgaande spoor gezet.


Achteraan de trein blijkt de 5812 (class 58) te hangen, die de trein vanaf Veendam gereden heeft. Deze mag de containerwagens het raccordement op duwen.



De trein past net niet op een spoor, de loc zal met een containerdraagwagen later op het tweede spoor geplaatst worden. Links op de foto zijn de eerste bouwactiviteiten te zien van het statige gebouw van Ter Haak.


Goed te zien is dat de terminal aan de rechterzijde al in gebruik is. Op het nog nauwelijks bebouwde terrein links is een kraan te zien van een nieuwe terminal (later TMA) (zie hierna).


De 5812 blijft binnen de poort; de 7103 rijdt na gedane zaken terug naar de Australiëhaven en wordt bij AEB geparkeerd.

 

3 juli 2023


Omdat er meer materieel buiten dienst gesteld wordt en voor sloop afgevoerd dan op de TMA-terminal geplaatst kan worden, komen ook hier enkele koplopers hun moment van sloop afwachten.


22 februari 2024


Geen sloopmaterieel dit keer, maar een onafzienbare rij staalhuifwagens, bestemd voor staalvervoer van Tata in Beverwijk naar Tsjechië.